Fokkerij

Duitsland: vier op vijf meestgebruikte stieren bij roodbont hoornloos

Het koptrio bij roodbont heeft Caudumer Solitair P als vader
Het koptrio bij roodbont heeft Caudumer Solitair P als vader

Hoornloze stieren blijven populair onder Duitse melkveehouders. In 2022 waren acht van de tien meestgebruikte roodbontstieren hoornloos.

Zes daarvan waren homozygoot hoornloos, wat betekent dat alle nakomelingen hoornloos geboren worden. Dat blijkt uit cijfers van het Bundesverband Rind und Schwein (BRS).

Solitair drukt stempel

Caudumer Solitair P (Salvatore x Balisto) had als stiervader een groot aandeel in dat succes. De top drie meestgebruikte roodbontstieren bestond volledig uit Solitairzonen. Van dat drietal was SfH Sailor PP (mv. Lucky PP) met 23.904 eerste inseminaties het meest in trek. Zijn halfbroers Vox Say PP (mv. Abi PP) en MHD Six (mv. Born P) volgen op royale afstand met achtereenvolgens 17.081 en 16.343 eerste inseminaties. Solitair zelf is met ruim 6.000 eerste inseminaties ook nog altijd goed voor een achtste plek. Voormalig koploper Groenibo Rambo PP ( Rumba P x Powerplay) – net als Solitair van Nederlandse afkomst – moet dit jaar genoegen nemen met een vierde plek.

Vier hoornloze zwartbonten in top 15

Bij zwartbont ligt het gehalte hoornloze verervers in de top vijftien meestgebruikte stieren lager. In totaal weten vier hoornloze stieren top de top vijftien door te dringen. Bobest PP (v. Born P x Lighter) is van dat viertal de meestgebruikte met bijna 19.000 eerste inseminaties en een vijfde plek.

De koppositie bij zwartbont is voor SHA Foreman (Freemax x Rubicon) met 22.740 eerste inseminaties, die de koploper van vorig jaar DED Huracan (Hager x Penley) met 21.461 eerste inseminaties naar de tweede plek verdrijft. De top drie zit dicht bij elkaar, want RZH Migel (Milktime x Rubi-Asp) volgt op de derde plek met 20.842 eerste inseminaties. De fokstieren Casino (Charley x Mardy Gras) en Bonum (Balisto x Epic) noteren de negende en de elfde plaats met beide rond de 14.000 eerste inseminaties.

Hokuspokus meestgebruikte stier

De hoornloosheidstrend ontgaat ook het fleckviehras niet. Twee derde van de stieren in de top vijftien is hoornloos. De niet-hoornloze Hokuspokus (v. Hurly) was veruit de meest ingezette individuele stier in Duitsland in 2022. Van hem noteerde BRS ruim 34.000 eerste inseminaties.

Ook brown swiss gaat een niet-hoornloze stier aan de leiding. Jakarta (v. James) noteerde afgelopen jaar 4962 eerste inseminaties.