Fokkerij

Duitsland krijgt met Les Ponts Chief Elina Zwitserse kampioene

De in Zwitserland geboren Elina kwam eind 2021 naar Duitsland (foto: Guillaume Moy)
De in Zwitserland geboren Elina kwam eind 2021 naar Duitsland (foto: Guillaume Moy)

Op de German Dairy Show in Duitsland heeft Les Ponts Chief Elina het algemeen kampioenschap zwartbont op haar naam geschreven. De Chiefdochter won ook het kampioenschap over alle rassen.

De vijfjarige Elina is van Zwitserse komaf. Ruim anderhalf geleden arriveerde ze op het bedrijf van Wilcor Holsteins van Cord Hormann uit Warmsen. Eerder dit jaar veroverde ze op de Schau der Besten de eervolle vermelding bij de jonge koeien.

Negenjarige Liza op kop in oudste klasse

In Alsfeld was Elina in de categorie oudere koeien de baas over Searose (v. Montross) van de familie Köster uit Warmsen. Bij de senioren, de oudste zwartbontcategorie in Duitsland, won de negenjarige RZB Liza (v. Ladd P) van Egon Strudthoff uit Dötlingen. Als vaars vertegenwoordigde Liza Duitsland op het EK in Colmar. Nu rekende ze in de finale af met de in Frankrijk geboren Botvilla Mitzy (v. Elude) van Dirk Huhne uit Kasseedorf.  

Bij de jonge koeien kende jury Thomas Hannen de prijzen toe aan een duo Gold Chipdochters. Amby van Ralf Hellmuth uit Haina was te sterk voor haar halfzus Fux Spotify van Hahn/Radke Holsteins uit Eppendorf.

Keuring verdeeld over twee dagen

Voor het eerst verdeelde de organisatie van de German Dairy Show de individuele keuring over twee dagen. De vaarzen kwamen de avond ervoor al in actie. Loh-An Holsteins uit Listrup was de succesvolste inzender met Loh Milana. De Lambdadochter zegevierde bij de zwartbontvaarzen. In haar kielzog pakte Rolanda (v. Ronald) van Stefan Gumpold uit Ainring de reservetitel.

Bij roodbont verzekerde Rosalie (v. Mirand PP) van Henrik Wille uit Essen zich van winst bij de vaarzen. Achter haar belandde Elodie (v. Swingman) van het bedrijf Schröter uit Kelbra op de reservestek.

ZR Helene klopt Miss Schau der Besten

Bij de jonge roodbontkoeien eiste GMH Hermine (v. Bad) van de gezamenlijke eigenaren Kumlehn, Henckel en Spangenberg de titel op. Hermine kreeg de meeste concurrentie van WR Romance (v. Achilles) van Wiewer Holsteins uit Drensteinfurt.

Voor de eindoverwinning bij roodbont kwam jury Lambert Weinberg uit bij seniorkampioene ZR Helene. De bijna zes jaar oude Absolutedochter van Thomas Rohdemann uit Grossheide liet in de finale bij de oudere koeien de regerend Miss Schau der Besten, RS Maryrose (v. Arino) van Egon Strudthoff uit Dötlingen, achter zich.

ZR Helene (v. Absolute) pakte het algemeen kampioenschap bij roodbont (foto: Guillaume Moy)
ZR Helene (v. Absolute) pakte het algemeen kampioenschap bij roodbont (foto: Guillaume Moy)