Fokkerij

Duitsland introduceert fokwaarden voor uierbalans en stand voorbenen

Uierbalans beschrijft het hoogteverschil tussen voor- en achteruier
Uierbalans beschrijft het hoogteverschil tussen voor- en achteruier

Vanaf april 2023 kunnen Duitse veehouders ook fokken op uierbalans en de stand van de voorbenen.

Het Duitse rekencentrum vit berekent vanaf dat moment fokwaarden voor deze nieuwe kenmerken, die onderdeel zijn van de onderbalk exterieur. Dat meldt het Duitse Elite Magazin.

Hoogteverschil tussen voor- en achteruier

Uierbalans beschrijft het hoogteverschil tussen voor- en achteruier. Een koe krijgt een negen voor uierbalans als de vooruier minstens vijf centimeter lager is dan de achteruier. Andersom krijgt een koe een één voor uierbalans als de achteruier minimaal vijf centimter lager is dan de vooruier. Bij een score van vijf zijn de voor- en achteruier even hoog. Het gemiddelde van ruim 500.000 metingen komt op 5,3. Dat wil zeggen dat de voorkwartieren net iets dieper zijn dan de achterkwartieren. De erfelijkheidsgraad is met 11 procent lager dan bij andere uierkenmerken. Het belang van uierbalans neemt toe vanwege het groeiende aantal melkrobots.

Stand van voorbenen ten opzichte van elkaar

Bij stand voorbenen scoren stamboekinspecteurs de stand van de voorbenen ten opzichte van elkaar, gezien van achteren. Bij een score van negen staan de voorbenen evenwijdig aan elkaar. Een score van vijf betekent dat de klauwen 20 graden naar buiten zijn gedraaid, terwijl een score van één staat voor klauwen die meer dan 60 graden naar buiten zijn gedraaid.

Nederland heeft sinds maart 2020 een fokwaarde voor stand voorbenen en introduceert in april 2023 een fokwaarde voor uierbalans.