Fokkerij

Dringen in Nederlandse NVI-top zwartbont

Midwolder Martin (v. Adorable) stamt uit de Remarlindafamilie
Midwolder Martin (v. Adorable) stamt uit de Remarlindafamilie

Het is na de indexdraai van vandaag druk in de top van de Nederlands-Vlaamse NVI-lijst. De top vijf van actuele NVI-lijst staat slechts 11 punten van elkaar met Peak Alta Altuve als nieuwe koploper.

Altuve is een echte melkvererver en heeft dankzij vader Mr Salvatore (v. Supershot) ook de roodbontfactor. Altuve heeft nog maar 79 melkgevende dochters en dat zijn er beduidend minder dan de 3641 van Weelder Esparanto. Esperanto (v. Final) zag zijn fokwaarde met 23 punten NVI stijgen naar 334, waardoor hij nu op de derde plaats prijkt in de NVI-lijst, net achter Bomaz Alta Topshot. De koploper van de aprildraai, Weinterper Solution (v. Finder), staat nu op plaats vier. Hij steeg 2 punten NVI en een puntje voor totaal exterieur (nu 108), maar het bleek te weinig om de eerste plaats vast te houden.

Nieuwkomers Martin en Frassino

Midwolder Martin is de hoogste voormalige genoomstier met cijfers op basis van melkgevende dochters. Martin (v. Adorable) is met 2354 kg ook al zo’n echte melkvererver en werd gefokt door de familie Van Erp uit Midwolda. De Midwolder Marjonfamilie waar hij uit stamt, voert terug op de Franse koe Remarlinda, ook de moeder van de bekende fokkoe Etazon Renate.

Nieuw is ook Mars Frassino, een Topgearzoon die wordt vermarkt door Veecom. Frassino stamt uit de Mars Froukjes van de familie Van Essen uit Marssum. Met achtereenvolgens Topgear, Missouri, Massey, Fibrax en Shottle heeft hij een duidelijk afwijkende afstamming.

Ranger telt 28.000 dochters

De veelbenutte Double W Ranger heeft inmiddels ruim 28.000 melkgevende dochters in zijn fokwaarde. In de aprildraai daalde hij in de ranking vanwege aanpassingen in de berekening van de NVI-formule. Deze draai wint hij terrein door een stijging van ruim 40 dagen levensduur, een plus van 21 euro Inet en een plus van 28 NVI. Zijn exterieurfokwaarde van 116 blijft hoog.

Encourage hoogste genoomstier

Net als Frassino stamt ook de hoornloze genoomstier Delta Warren P rf uit de Froukjefamilie. Warren was in april de eerste hoornloze stier die de zwartbonte NVI-genoomlijst aanvoerde, maar hij moet die positie nu aan Delta Encourage geven. Encourage (v. Fragant) is niet hoornloos, maar heeft een extreme productievererving (2000 kg melk) en hoge gehalten.

Warren en Encourage zijn volgens CRV nog niet beschikbaar. De volle broers Delta Flagstone en Delta Dolmen zijn dat wel. De Topstonebroers handhaven zich in de top tien NVI.

Familie van O Man

Midwolder Unlimited, net als Martin uit de Marionfamilie van Van Erp, is qua Inet Encourage nog de baas, maar zijn NVI van 411 brengt hem op de derde positie. Nieuw in de top vijf is DG Peace, zoon van de populaire stiervader Captain. Peace stamt uit een diepe Amerikaanse koefamilie die terugvoert naar Meier-Meadows JL Jezebel, de moeder van O Man.

Bekijk hier al het indexnieuws in een notendop.