Fokkerij

Drie honderdtonners in één mpr voor de familie Mensink

Anna 290 (v. Surprise), Gretha 467 (v. Surprise) en Sientje 439 (v. Geert) haalden bij dezelfde mpr de honderdton
Anna 290 (v. Surprise), Gretha 467 (v. Surprise) en Sientje 439 (v. Geert) haalden bij dezelfde mpr de honderd ton

Drie honderdtonners in één mpr; dat gebeurde deze maand op het bedrijf van de familie Mensink. ‘Een vierde zat er ook nog heel dicht bij, maar tikte de honderd ton nog net niet aan’, vertelt melkveehouder Bert Mensink.

Hiermee staat het aantal honderdtonners voor de familie Mensink op 33. ‘Elke melkkoe moet bij ons de honderd ton halen. Dat is ons doel’, stelt melkveehouder Bert Mensink. Samen met zijn broer Guus zit hij in een vof en houdt hij 275 koeien in het Overijsselse Dedemsvaart met een rollend jaargemiddelde van zo’n 12.000 kg melk.

Twee Surprisedochters

De drie honderdtonners zijn Anna 290 (v. Surprise), Gretha 467 (v. Surprise) en Sientje 439 (v. Geert). Van de stier Surprise kregen de veehouders eerder ook al twee honderdtonners. De stier Geert is een eigen stier. ‘Het zijn alledrie vrij onopvallende koeien. Er mankeert weinig aan en ze zijn rustig’, vertelt Mensink. ‘Alledrie de dames zijn een achtstekalfskoe. Wat dat betreft kunnen ze dus nog langer mee’, vult hij aan.

Koeien lang aanhouden

Het lang aanhouden van koeien staat centraal in de bedrijfsvoering van de familie Mensink. Om veel honderdtonners te krijgen, luisteren ze – zoals ze zelf zeggen – goed naar Jos Knoef. ‘We verkopen oude koeien niet snel, maar houden ze zo lang mogelijk aan. Door de koeien zo lang mogelijk aan te houden komen ze vanzelf een keer aan die melkproductie’, licht de Overijsselse melkveehouder toe. ‘Soms is het wel een lastige keuze om oude koeien aan te houden, want er worden ook veel goede vaarzen geboren die ik dan niet kan aanhouden. Maar dat is voor mij geen reden om onze oudere koeien te verkopen. Een nieuwmelkte vaars verkopen we eerder aan een collega-veehouder dan een oude koe’, vervolgt hij.

‘Als een koe een keer wat heeft, dan steken we er veel energie in om haar weer op te knappen. We doen haar niet zomaar weg’, vertelt Mensink. Zo vertelt hij dat een van de drie nieuwe honderdtonners de laatste tijd een hoger celgetal had, maar dat ze door haar niet meteen af te schrijven toch de honderd ton melk heeft gehaald. ‘En het celgetal is weer gezakt. Als het resultaat goed, dan is het niet erg om er tijd in te steken.’

Gemiddeld 80.000 kg melk

Dat er nog meer honderdtonners aankomen is voor Mensink wel zeker. Hij vertelt dat hun oudste 47 koeien gemiddeld op ruim 80.000 kg melk zitten. Hiervan hebben acht koeien de 100.000 liter al gepasseerd.