Fokkerij

Doek valt voor Double W Ranger

Double W Ranger groeide uit tot de meest invloedrijke holsteinstier van de afgelopen tien jaar
Double W Ranger groeide uit tot de meest invloedrijke holsteinstier van de afgelopen tien jaar

Double W Ranger, de invloedrijkste holsteinstier van Nederland en Vlaanderen van het afgelopen decennium, is afgevoerd.

Dit heeft eigenaar CRV vandaag bekendgemaakt. Ranger was acht jaar en negen maanden oud.

Als genoomstier al populair

Reflectorzoon Ranger werd door Willem Booij en Wendie Ottens van Double W Holsteins uit Benneveld gefokt uit Snowfeverdochter Double W Ricky 8. Hij kreeg zijn eerste genoomfokwaarde in april 2017 en werd direct veel gebruikt. Zo was hij in de boekjaren 2017-2018 en 2018-2019 de meestgebruikte stier in zowel Nederland als Vlaanderen.

Gehalten, kracht en beenwerk

Ranger dankt zijn populariteit onder andere aan zijn vererving van hoge gehalten, kracht en ijzersterk beenwerk. Ook zijn hoge fokwaarden voor melksnelheid en karakter en zijn aAa-code 531 zullen aan de vraag naar zijn sperma hebben bijgedragen. Met actuele fokwaarden van 206 euro Inet en 113 totaal exterieur kan de bijna negen jaar oude fokstier de concurrentie met jongere stieren nog altijd aan.

Vijf jaar lang meestgebruikte stier in Nederland

De belangstelling voor Ranger nam verder toe toen veehouders zijn dochters aan de melk kregen. Zo was hij in Nederland vijf jaar op rij aanvoerder van de ki-statistieken. En hij is nog altijd niet uitgerangeerd. Tot op de dag van vandaag worden koeien met sperma van Ranger geïnsemineerd. Inmiddels staan rond de 10.000 Vlaamse en 80.000 Nederlandse dochters in het stamboek geregistreerd. De actuele productiefokwaarde van Ranger is gebaseerd op ruim 50.000 dochters op 6630 bedrijven. 

Invloedrijk in fokprogramma’s

Ranger kreeg ook in het fokprogramma van CRV en dat van collega-ki-organisaties veel invloed, als vader en als moedersvader. Zo behoorden in het boekjaar 2022-2023 zonen als Willem’s-Hoeve Woody, Delta Abundant P rf, Koepon Random en VDR Shakespeare en kleinzonen als Delta Perfect en Weinterper Zodiac tot de twintig meestgebruikte stieren. Inmiddels zijn ook achterkleinzonen als Delta Glory en Delta Keystone doorgekomen met hoge genoomfokwaarden.