Fokkerij

Dochtergroepen geven roodbont visitekaartje af in Mariënheem

Fraai doorontwikkelde Rodydochters tonen veel duurzaamheid
Fraai doorontwikkelde Rodydochters tonen veel duurzaamheid (foto: Henk Lomulder)

Vier krachtige roodbonte dochtergroepen stapten tijdens de Nationale Roodbont Show in Mariënheem door de ring. 

De stijlvolle dochters van Altitude, de robuuste Relievers, de sterk stappende Dexdochters en het duurzame zestal van Rody vormden uitstekende visitekaartjes voor het roodbonte holsteinras.

Hoge achteruiers voor dochters Altitude

Neem Drouner Altitude, de Jacuzzizoon van CRV. Het zestal trok de aandacht met hun brede, hoog aangehechte achteruiers. De brede kruispartijen – op papier met 96 minder hellend dan gemiddeld, maar dat was in Mariënheem niet te zien – zorgden ervoor dat er ook volop ruimte was voor die fraai beaderde achteruiers. De allround vaarzen waren fijn van bot en dat was ook zichtbaar in het iets steillere beenwerk. Altitude stamt uit de exterieurrijke Drouner Aikofamilie, die in zowel Nederland als Noord-Amerika diverse showsuccessen behaalde. Het fokken van showkoeien zou ook prima kunnen met Altitude, omdat zijn dochters in uiervorm en stijl van het frame beslist aanspraken. 

Sterk beenwerk Dexdochters

Het zestal van Groenibo Reliever (v. Anreli) van KI Kampen toonde een krachtige uitstraling. Die solide uitstraling kwam niet alleen door de diepere middenhand en goede conditie, maar ook door de gemiddelde hoogtemaat en bredere voorhand. De ophangband was prima zichtbaar, maar hoogte van de achteruiers lijkt een punt van aandacht. 

KI Samen wilde graag de progressie tonen die dochters van Bonhil Dex van de Peul (v. Malcolm) maakten als tweedekalfskoe. De groep startte met een fraaie kopkoe met veel uitstraling. Het was te veel gevraagd om dat niveau vast te houden in de hele groep. Dat droeg niet bij aan de uniformiteit, maar het liet wel zien dat Dex ook veel lengte en melktype in het skelet kan vererven. Het beenwerk is het handelsmerk van de Dexdochters, maar de uiers hoefden, mede door de mindere aanhechting, voor de tweedekalfskoeien niet dieper. 

Populaire Rody toont duurzame koeien

Met het zestal van Aalshorst Rody toonde CRV waaraan de zoon van Riverboy zijn populariteit dankt. Vijf vierdekalfskoeien en een derdekalfskoe stapten zelfverzekerd door ring. Op papier verwacht je voor een score van 104 voor totaal exterieur niet meteen showkoeien, maar het zestal maakte indruk met hun uitgezwaarde middenhand en nog altijd soepele, hoog gedragen uiers. De laatrijpe Rodygroep had gemiddeld al meer dan 46.000 kg melk gegeven en vertoonde desondanks nog weinig slijtage. Groot waren de Rodydochters niet, maar samen met het sterke beengebruik en de goede ophangbanden zou de beperkte hoogtemaat een reden kunnen zijn waarom ze gemakkelijk oud lijken te worden. Net als de andere groepen toonde Rody de typische kracht van de roodbontkoe in optima forma.