Fokkerij

Delta Launch PP lost Double W Ranger af als meestgebruikte stier

Delta Launch PP is de eerste hoornloze stier die de eerste plek in het inseminatieklassement opeist
Delta Launch PP is de eerste hoornloze stier die de eerste plek in het inseminatieklassement opeist

De roodbonte Delta Launch PP was in het ki-jaar 2021-2022 de meestgebruikte stier met bijna 29.500 eerste inseminaties.

Launch lost daarmee Double W Ranger (v. Reflector) af, die vier jaar op rij de populairste stier was in Nederland. Bovendien is de roodbonte Jopperzoon de eerste hoornloze stier die de eerste plek opeist in het inseminatieklassement.

Ranger wel koploper bij zwartbont

Ranger blijft met iets meer dan 25.500 eerste inseminaties wel de meest ingezette stier bij zwartbont. Hij wordt gevolgd door Delta Endless rf (v. Jacuzzi) met ruim 18.000 eerste inseminaties. Endless is de hoogste nieuwkomer in de top twintig. Hij laat de hoornloze Delta Nippon P (v. Hotspot) en Delta Abundant P (v. Ranger) achter zich.

Voormalig aanvoerder Mauro nu op twee

Bij roodbont heeft koploper Launch een grotere voorsprong op zijn naaste belager. Zijn voorganger Delta Mauro, de huidige nummer twee, komt uit op iets minder dan 12.000 eerste inseminaties. Op de derde plek volgt debutant American Rovelli (v. Abundant P) met bijna 10.000 eerste inseminaties. Delta Potter P (v. MaddocK) is met ruim 8600 eerste inseminaties de hoogst genoteerde fokstier bij roodbont.

Delta Launch PP is de eerste hoornloze stier die de eerste plek in het inseminatieklassement opeist

Mustang meest in trek bij mrij

Bij mrij kan Mustang (v. Owen) rekenen op de meeste eerste inseminaties: ruim 1400 stuks. Stantons Adorable (v. Supershot) en Bentehoek Andy (v. Anreli)) zijn met achtereenvolgens bijna 12.000 en ruim 7800 eerste inseminaties de populairste importstieren bij zwart- en roodbont.

Het volledige verhaal over de inseminatiestatistieken in het boekjaar 2021-2022 staat in het decembernummer van Veeteelt, dat deze week op de mat valt.