Fokkerij

Debutanten domineren Italiaanse top, maar Yoox blijft op kop

De roodbonte K&L RM Inseme Barone Rosso is een van de sterkste stijgers in Italië
De roodbonte K&L RM Inseme Barone Rosso is een van de sterkste stijgers in Italië

In Italië handhaaft Yoox zich als koploper van het PFT-klassement met een score van 4545 PFT.  

Met inmiddels informatie van ruim 400 dochters in zijn fokwaarde verzekert de in Duitsland geboren Riozoon uit de familie van Sandy-Vally Robust Ruby zich voor de derde keer op rij van de eerste plek. 

Vier debutanten in top vijf

Maar concurrentie voor Yodo ligt wel op de loer. In de top vijf maken achter hem maar liefst vier stieren hun debuut. Van dat viertal benadert de eveneens in Duitsland geboren Wilder Holocron (Aristocrat x Fortune) Yodo het dichtst met 4524 PFT. Kort daarachter volgt de Italiaanse debutant Isolabella Inseme Distefano (Hothand x Toohot) op de derde plek. Distefano is met 2,17 voor exterieur en 3,49 voor uier de hoogste exterieurvererver in de top tien. 

Holocron en Distefano nemen de plekken in van de Go-Farmstieren Bernini en Bulova. Bernini duikelt uit de top 10, waardoor Bulova met 4384 PFT op de zevende plek nu de hoogst scorende Go-Farmstier is. 

Roodbonte Barone stijgt sterk

Een sterke stijger in het PFT-klassement is de roodbonte Barone Rosso (Santorius x Breaker). De in Nederland geboren roodbontstier verdiende in december nog nipt een plek in de top 50, maar vindt zich in april terug op de zesde plek. Hij voert terug op de Canadese koefamilie van Gen-I-Beq Goldwyn Secret, die ook aan de basis staat van stieren als Mr Savage, Schreur Laron P en Crackholm Secure. 

In de Italiaanse genoomlijst neemt Ecbert (Gladius x Dateline) de leiding over van Go-Farm Abacuc, die terugzakt naar de achtste plek. Op de plekken twee en drie prijken twee stieren met de stalnaam Al.Co.Bia: Essence (Alanzo x Plinko) en Soproni (Zingler x Mojo).