Fokkerij

Cunera 110 is de 50.000e honderdtonner van Nederland

Hans van Hek, fokkerijspecialist van CRV overhandigt het certificaat voor honderdtonner Cunera 110 (v. Kian) aan eigenaren Daan Ketelaars en Jos Rijkers.
Hans van Hek, fokkerijspecialist van CRV, overhandigt het certificaat voor honderdtonner Cunera 110 (v. Kian) aan eigenaren Daan Ketelaars en Jos Rijkers

Het is alweer even geleden dat ze de grens passeerde, maar Cunera 110 van Trentmilk vof uit Erp was officieel de 50.000-ste honderdtonner van Nederland, zo blijkt uit een analyse van de statistieken van Coöperatie CRV.

‘Een kleine krachtpatser’, typeert Daan Ketelaars van Trentmilk vof de Kiandochter, die de 100.000 kg melk met gemiddeld 5,06% vet en 3,89% eiwit produceerde in 3.406 melkdagen.

Samenwerking met fokker

Trentmilk vof is een samenwerkingsverband tussen Daan Ketelaars (26) en de 63-jarige Jos Rijkers, de fokker van de 50.000e honderdtonner. Rijkers is als gevolg van een hersenbloeding eenzijdig verlamd geraakt. Ton Ketelaars (61), de vader van Daan, verzorgt een deel van de veestapel nu nog op de tweede locatie van de vof iets verderop in Keldonk. Op de locatie waar Rijkers altijd heeft geboerd, is een stal in aanbouw waarin eind van dit jaar alle 200 melkkoeien zullen worden gehuisvest.

Drie honderdtonners in de koppel

Met een beetje geluk lopen in dit koppel straks drie honderdtonners. Bj dezelfde mpr overschreed namelijk ook Classicdochter Cunera 119 de mijlpaal van 100.000 g melk. ‘En op de locatie waar mijn vader melkt, hadden we er laatst ook een’, vult Ketelaars nog aan.

Hét voorbeeld

Hoewel het nog niet gelukt is om haar drachtig te krijgen, mag ook Cunera 110 nog even blijven. ‘Ze is goed gezond en handhaaft zich nog prima in het koppel’, vertelt Ketelaars. ‘Dat koeien meer dan 100.000 kg melk produceren blijft bijzonder. En dat ze de 50.000e is maakt het extra speciaal. Maar eigenlijk is Cunera 110 hét voorbeeld van een onopvallende honderdtonner.’

Een analyse van de honderdtonnerstatistieken van Coöperatie CRV leverde een schat aan interessante weetjes op. Meer hierover leest u in het septembernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.