Fokkerij

Cinderella 158 en dochtergroep Woody stelen de bloesemshow

Share Cinderella 158 (v. Fitz) is Miss Betuwe 2023
Share Cinderella 158 (v. Fitz) is Miss Betuwe 2023

Share Cinderella 158 (v. Fitz) van Dick en Rosita van Deelen uit Zoelen is door het publiek van de Avondbloesemshow in Kapel-Avezaath uitgeroepen tot Miss Betuwe.

In groten getale waren fokkerijliefhebbers naar de keuring van de fokkersclub Midden-Betuwe gekomen om niet alleen naar een spannende keuringsfinale te kijken, maar ook naar een dochtergroep van de CRV-stier Willem’s-Hoeve Woody. De Rangerzoon maakte tijdens de aprildraai zijn verwachtingen waar door goede prestaties van zijn eerste 492 melkgevende dochters. Daarvan werden er niet minder dan 12 getoond in Kapel-Avezaath.

Publiek vergeeft schoonheidsfoutje

Dat Cinderella de publieksprijs won, was verrassend, omdat jury Frank Winter haar kort daarvoor reservekampioene had gemaakt bij de oudere koeien achter stalgenote Share Cinderella 157 (v. King Royal). Cinderella 157 had een fraaie welving van de ribben en veel melkuitstraling, maar niet per se een betere achteruier dan Cinderella 158. Toch koos Frank Winter voor de King Royaldochter, omdat ze minder veerde in de verzenen. Het publiek vergaf haar dat schoonheidsfoutje, omdat Cinderella 158 een lang en krachtig frame bezat en een bijzonder vast aangehechte uier. De grote Willem’s-Hoeve Rita 1910 (v. Diamond Back) van Dick, Anneke en Wim de Jong uit Buren was in vergevorderd lactatiestadium en eindigde op drietal.

Tweemaal succes voor Marilynfamilie

Het keuringssucces voor Van Deelen ging verder in de middenklasse. Daar zegevierde Share Cinderella 283, een Denverhalfzus, van publiekskampioene Cinderella 158. Cinderella 283 was ook al zo gerekt en breed in het skelet en vooral in beenwerk beter dan Willem’s-Hoeve Rita 2134, een diepgeribde Undenieddochter van De Jong uit Buren. De scherpe Barnkamper Marilyn 782 (v. King Doc) van Leo, Artje en Linda de Jong uit Beusichem eindigde op drietal.

De familie De Jong uit Beusichem nam juist de hoofdprijs mee bij de vaarzen met Barnkamper Marilyn 820. De spijkerharde Arrowdochter had een hooggedragen uier en verwees stalgenote Barnkamper Marilyn 812 (v. Merryguy) naar de reserveplaats. De derde plaats was voor de krachtige Woodydochter Share Erika 453 van Van Deelen en Van der Gun.

Het twaalftal Woody-dochters tijdens de Bloesemshow 2023
Het twaalftal Woodydochters tijdens de Bloesemshow 2023

Sterke Woodydochters met brede achteruiers

Share Erika maakte deel uit van het twaalftal Woodydochters dat in de ring verscheen. Willem’s-Hoeve Woody werd gefokt uit de Ritafamilie van de familie De Jong uit Buren. De fokkersclub Midden-Betuwe had gezamenlijk al vroeg bijna 400 rietjes ingezet. Het resultaat was een grote dochtergroep die uniform uitblonk in achteraanzicht en kracht in het frame. De achteruiers waren breed evenals de kruispartij en de groep bewees dat Woody niet voor niets een uiervererving scoort van 111.

Opvallend was ook de prima conditie van de groep sterke, verse vaarzen. Woody vererft een melkplas van ruim 1800 kg melk, maar die hoge melkproductie kostte de vaarzen duidelijk geen moeite. In fijnheid en droogte van het beenwerk was meer variatie, maar de benen werden goed gebruikt.