Fokkerij

Bons-Holsteins Koba 245 prolongeert algemeen kampioenschap in Hoornaar

Na het kampioenschap in de middenklasse vorig jaar, was Bons-Holsteins Koba 245 nu de sterkste bij de senioren
Na het kampioenschap in de middenklasse vorig jaar, was Bons-Holsteins Koba 245 nu de sterkste bij de senioren

Voor de tweede keer op rij heeft Bons-Holsteins Koba 245 in Hoornaar de Dirk de Groot-bokaal in de wacht gesleept.

De bijna zes jaar oude Doormandochter van Nico en Lianne Bons uit Ottoland – in gezamenlijk eigendom met Beslea Farms – won op de Zuid-Hollandse fokveedag ook de seniortitel zwartbont, nadat ze vorig jaar nog kampioen werd in de middenklasse.

Truetype

‘Deze koe benadert het truetype’, zo stak jury Gerrit van der Kolk zijn enthousiasme over Koba niet onder stoelen of banken. Vol lof was Van der Kolk ook over reservekampioene De Witboom Greet 101 (v. Prizewinner), een koe met veel fijnheid en ras van de familie Versluis uit Ameide.

Bons vervolgt zegetocht

In de middenklasse zwartbont vervolgde Bons zijn zegetocht. De pasgekalfde Bons-Holsteins Roza 77 (v. Sidekick) dwong met haar lengte, harde bovenbouw en lange vooruier de winst af. Achter Roza bemachtigde Bertha 211 (v. Chief) van firma De Groot uit Everdingen de reservetitel, net als op de Dairy Fair Mariënwaerdt. Bertha wist in Hoornaar maar ternauwernood HBC P R Darlina 2 (v. Artist) van Schep Holsteins Holland uit Bergambacht achter zich te houden, die de eervolle vermelding kreeg.

Vaarzentitel voor Versluis

De Witboom Chief Goya stapte bij de zwartbontvaarzen onbedreigd naar de titel. De sterk geuierde Chiefdochter van opnieuw de familie Versluis combineerde kracht en melktype. De reservetitel werd een prooi voor de jonge HBC Lambda Ilona (v. Lambda) van Schep Holsteins, een vaars met een mooie jeugdvorm en een sterk kruis.

Zelfde podium als op Dairy Fair

Bij de jonge roodbontkoeien was het podium exact gelijk aan dat op de Dairy Fair. Met haar mooie verhoudingen en sterke uier won M. H. Alana 42 (v. Unstopabull) van Merwehoeve de Groot uit Herwijnen de titel. De reservetitel ging naar de diep geribde Welland Doortje 91 (v. Splashy) van de familie Van der Wel uit Hoogblokland.

Nog een keer Alana

Voor Merwehoeve de Groot bleef het daar niet bij. De melkveehouders uit Herwijnen pakten met M.H. Alana 15 – nota bene de moeder van de jonge roodbontkampioene – de titel bij roodbont oud. Vanwege haar openheid en fraaie type plaatste Jos Knoef de Ragerdochter voor de zeven keer gekalfde Saskia 1162 (v. Jotan) van melkveebedrijf Van Zessen uit Lexmond.

Bons en Van der Wel

De titel voor beste bedrijfsgroep zwartbont ging net als vorig jaar naar Bons-Holsteins, terwijl de familie Van der Wel de beste bedrijfsgroep bij roodbont had.