vrijdag, 20 mei, 2016 We hebben hooi uit Zwitserland over laten komen voor alle koeien die straks afreizen naar Colmar. Hooi zorgt ervoor dat de koeien tijdens het EK goed geprepareerd kunnen worden. Hooi kan bijdragen aan een mooi gevulde middenhand. Ook de ribwelving en ribdiepte kunnen dankzij het voeren van hooi mooier tot uiting komen. Tekst: Ralph Sommers, EK-deelnemer uit Elsendorp Het hooi hebben we twee weken geleden aan alle deelnemende veehouders uitgedeeld, voor elke koe een baaltje van een kilo of 25 per dag. We nemen het hooi ook mee naar Colmar. Daarom laten we de koeien er nu al aan wennen, zodat ze het straks ook goed opnemen. Het hooi ruikt superlekker en ziet er prachtig uit. We hebben het laten onderzoeken en het is opvallend dat er 903 vem in zit. Dat toont aan dat Zwitsers hooi echt kwaliteitshooi is. Hooi voeren wel een uitdagingOndanks het mooie hooi vind ik het voeren ervan aan onze koe Camilla wel een uitdaging. Camilla heeft vijf weken geleden gekalfd en geeft meer dan 55 kg melk. Ze is een maisrijk tmr-rantsoen gewend en ze wilde aanvankelijk het hooi nauwelijks eten. Voor zo’n hoge productie moet ze wel voldoende energie opnemen en dus maakte ik me zorgen over de voeropname. We zijn begonnen met 15 kg mais met onbeperkt hooi per dag. Door het maisaandeel geleidelijk te verlagen proberen we haar te dwingen meer hooi op te nemen. Daarnaast krijgt ze 1,5 kg soja, 6 kg productiebrok en 4 kg A-brok. We moeten goed in de gaten houden of ze wel voldoende hooi opneemt en niet alleen mais en krachtvoer, omdat anders lebmaagverdraaiing op de loer ligt. We overleggen regelmatig met andere deelnemers hoe zij voeren, maar elke koe heeft een ander lactatiestadium. Deelnemers uit grasrijke gebieden hebben veel minder moeite met moeizaam hooi vretende koeien, want deze koeien zijn hooi en gras veel meer gewend. EK-deelname een groot avontuurDeelnemen aan het EK is iets wat ons overkomt. We hebben geen rekening gehouden met de kalfdatum van Camilla, want eigenlijk gaan wij straks op pad met een koe die in de top van haar productie zit. We zien het daarom allemaal als een avontuur, we hebben geen ervaring met dit soort keuringen en moeten nog veel ontdekken in het showwereldje. We beschouwen het vooral als een enorme kans dat we nu een koe hebben die mee kan doen op een grote show. Anderhalf uur per dag werk voor één koeEn ja, het kost tijd, we zijn zo maar elke dag anderhalf uur bezig met het voeren en verzorgen van Camilla. Zoveel aandacht voor een koe, dat zijn wij hier niet gewend. Maar het hele EK-team is enthousiast en dat motiveert enorm. Zeker in een periode waarin boer zijn niet altijd even gemakkelijk is vanwege lage melkprijzen zorgt deelname aan het EK voor positieve energie.
0 reacties
|
Zwitsers hooi voor EK-vedettes
We hebben hooi uit Zwitserland over laten komen voor alle koeien die straks afreizen naar Colmar. Hooi zorgt ervoor dat de koeien tijdens het EK goed geprepareerd kunnen worden. Hooi kan bijdragen aan een mooi gevulde middenhand. Ook de ribwelving en ribdiepte kunnen dankzij het voeren van hooi mooier tot uiting komen.
Tekst: Ralph Sommers, EK-deelnemer uit Elsendorp
Het hooi hebben we twee weken geleden aan alle deelnemende veehouders uitgedeeld, voor elke koe een baaltje van een kilo of 25 per dag. We nemen het hooi ook mee naar Colmar. Daarom laten we de koeien er nu al aan wennen, zodat ze het straks ook goed opnemen. Het hooi ruikt superlekker en ziet er prachtig uit. We hebben het laten onderzoeken en het is opvallend dat er 903 vem in zit. Dat toont aan dat Zwitsers hooi echt kwaliteitshooi is.
Hooi voeren wel een uitdaging
Ondanks het mooie hooi vind ik het voeren ervan aan onze koe Camilla wel een uitdaging. Camilla heeft vijf weken geleden gekalfd en geeft meer dan 55 kg melk. Ze is een maisrijk tmr-rantsoen gewend en ze wilde aanvankelijk het hooi nauwelijks eten. Voor zo’n hoge productie moet ze wel voldoende energie opnemen en dus maakte ik me zorgen over de voeropname.
We zijn begonnen met 15 kg mais met onbeperkt hooi per dag. Door het maisaandeel geleidelijk te verlagen proberen we haar te dwingen meer hooi op te nemen. Daarnaast krijgt ze 1,5 kg soja, 6 kg productiebrok en 4 kg A-brok. We moeten goed in de gaten houden of ze wel voldoende hooi opneemt en niet alleen mais en krachtvoer, omdat anders lebmaagverdraaiing op de loer ligt.
We overleggen regelmatig met andere deelnemers hoe zij voeren, maar elke koe heeft een ander lactatiestadium. Deelnemers uit grasrijke gebieden hebben veel minder moeite met moeizaam hooi vretende koeien, want deze koeien zijn hooi en gras veel meer gewend.
EK-deelname een groot avontuur
Deelnemen aan het EK is iets wat ons overkomt. We hebben geen rekening gehouden met de kalfdatum van Camilla, want eigenlijk gaan wij straks op pad met een koe die in de top van haar productie zit. We zien het daarom allemaal als een avontuur, we hebben geen ervaring met dit soort keuringen en moeten nog veel ontdekken in het showwereldje. We beschouwen het vooral als een enorme kans dat we nu een koe hebben die mee kan doen op een grote show.
Anderhalf uur per dag werk voor één koe
En ja, het kost tijd, we zijn zo maar elke dag anderhalf uur bezig met het voeren en verzorgen van Camilla. Zoveel aandacht voor een koe, dat zijn wij hier niet gewend. Maar het hele EK-team is enthousiast en dat motiveert enorm. Zeker in een periode waarin boer zijn niet altijd even gemakkelijk is vanwege lage melkprijzen zorgt deelname aan het EK voor positieve energie.
REAGEER