Uiteindelijk toch weer roodbont


De vraag van Van Nespen: passen de kruislingen in het melkproductiesysteem in de stal?
vrijdag, 1 juni, 2018

In onze stal hebben we flink geëxperimenteerd met andere rassen. Deels uit nieuwsgierigheid, deels uit ondernemersverveling, maar voornamelijk om kwaliteit in het koppel te fokken. Van origine hadden we Oost-Vlaamse koeien en begin jaren tachtig kochten we mrij-koeien aan. Deze mrij-koeien werden vervolgens weer ingekruist met red holstein.

Op een reis naar de Verenigde Staten zag ik voor het eerst koeien die niet gevlekt waren, maar uniform gekleurd. Een soort muisgrijs-muisbruine koeien met lichte en donkere accenten aan kop en poten: de brown swiss. Ik was meteen verkocht. Terug thuis ging ik meteen op zoek waar ik rietjes kon kopen. Het resultaat: brown swiss heeft nogal wat verbetering aan het beenwerk gebracht en de veestapel meer ‘ligboxcompatibel’ gemaakt.

Een halve brahman

Na de brown swiss volgde fleckvieh om meer bespiering in de stal te brengen. Maar inmiddels is de ervaring dat het verlies op uierbeeld me te groot is. Ik ben blijven zoeken naar andere rassen en nu loopt er zelfs een halve brahman tussen. Als je echt iets anders wilt: ze is oersterk en groot. Na 50 dagen in haar derde lactatie heeft ze al meer dan 2000 kilo melk bij elkaar en weegt ze nog makkelijk 850 kilo.

Ik merk wel dat de laatste jaren de veestapel steeds meer richting zuiver holstein gaat, voornamelijk doordat gezondheidskenmerken op mijn bedrijf een selectienorm zijn geworden. Ik selecteer nu de iets rondere stier met een extra spiertje en met goede gezondheids- en melkeigenschappen.

Passen ze in melkproductiesysteem?

Maar uiteindelijk is er maar één zaak die echt telt voor al dat geëxperimenteer met andere rassen: passen ze in het ‘melkproductiesysteem’ in onze stal? Met andere woorden: liggen ze netjes in de ligox, geven ze voldoende melk, laten ze de melk wel schieten, zijn ze handelbaar? Wie paste, mocht blijven en werd teruggekruist met holstein.

Een goede koe heeft geen kleur, wordt wel eens gezegd. Dat onderschrijf ik, al moet ik zeggen dat diep in mijn hart iets zegt dat ik de schakeringen van roodbont eigenlijk de mooiste vind.De vraag van Van Nespen: passen de kruislingen in het melkproductiesysteem in de stal?
vrijdag, 1 juni, 2018

In onze stal hebben we flink geëxperimenteerd met andere rassen. Deels uit nieuwsgierigheid, deels uit ondernemersverveling, maar voornamelijk om kwaliteit in het koppel te fokken. Van origine hadden we Oost-Vlaamse koeien en begin jaren tachtig kochten we mrij-koeien aan. Deze mrij-koeien werden vervolgens weer ingekruist met red holstein.

Op een reis naar de Verenigde Staten zag ik voor het eerst koeien die niet gevlekt waren, maar uniform gekleurd. Een soort muisgrijs-muisbruine koeien met lichte en donkere accenten aan kop en poten: de brown swiss. Ik was meteen verkocht. Terug thuis ging ik meteen op zoek waar ik rietjes kon kopen. Het resultaat: brown swiss heeft nogal wat verbetering aan het beenwerk gebracht en de veestapel meer ‘ligboxcompatibel’ gemaakt.

Een halve brahman

Na de brown swiss volgde fleckvieh om meer bespiering in de stal te brengen. Maar inmiddels is de ervaring dat het verlies op uierbeeld me te groot is. Ik ben blijven zoeken naar andere rassen en nu loopt er zelfs een halve brahman tussen. Als je echt iets anders wilt: ze is oersterk en groot. Na 50 dagen in haar derde lactatie heeft ze al meer dan 2000 kilo melk bij elkaar en weegt ze nog makkelijk 850 kilo.

Ik merk wel dat de laatste jaren de veestapel steeds meer richting zuiver holstein gaat, voornamelijk doordat gezondheidskenmerken op mijn bedrijf een selectienorm zijn geworden. Ik selecteer nu de iets rondere stier met een extra spiertje en met goede gezondheids- en melkeigenschappen.

Passen ze in melkproductiesysteem?

Maar uiteindelijk is er maar één zaak die echt telt voor al dat geëxperimenteer met andere rassen: passen ze in het ‘melkproductiesysteem’ in onze stal? Met andere woorden: liggen ze netjes in de ligox, geven ze voldoende melk, laten ze de melk wel schieten, zijn ze handelbaar? Wie paste, mocht blijven en werd teruggekruist met holstein.

Een goede koe heeft geen kleur, wordt wel eens gezegd. Dat onderschrijf ik, al moet ik zeggen dat diep in mijn hart iets zegt dat ik de schakeringen van roodbont eigenlijk de mooiste vind.Reacties

De roodbonte melkkoe ,goed ontwikkeld,niet tegroot, veel kracht,brede ,licht hellende kruizen ,is nog steeds de wens van veel melkveehouders. 45 jaar geleden was dat ook ons fokdoel. Opvallend is het gesprek met mijn neef in het vere buitenland,dat dit nu zijn fokdoel is. Voor de KI organisaties is er nog veel kleurrijk werk te doen.

REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.