Fokkerij blijkt emotie


Dertig jaar selectie op Inet, uiers en benen heeft haar vruchten afgeworpen in de stal, vindt Ben Apeldoorn
donderdag, 3 januari, 2019

Fokkerij is klaar. Deze gedachte bekruipt mij weleens als ik tussen mijn koeien doorloop.

Het is echt niet zo dat ik allemaal perfecte koeien rond heb lopen, maar ze voldoen wel. Ik wil ze niet groter, niet zwaarder, geen rechtere benen, geen betere uierbalans, geen nauwere spenen: op deze kenmerken zijn we al doorgeschoten. De uitdaging in de fokkerij zit voor deze kenmerken in het voorkomen van extremen in de onderbalk.

De inspecteur mag best veel punten geven voor de extreem ondiepe uier met nauwe spenen, terwijl die voor mij geen meerwaarde heeft ten opzichte van een gemiddelde uier. Het vergt vooral een aanpassing in mijn eigen waardering van stieren: ik moet gewoon meer stieren gebruiken met een zogenaamd ‘gewone’ uiervererving, die niet te groot fokken en niet te rechte benen vererven.

Extra aandacht eiwitgehalte

Over de productie, uiergezondheid en vruchtbaarheid ben ik dik tevreden. Al zijn dit wel kenmerken die natuurlijk altijd nog een beetje beter kunnen. In mijn geval verdient vooral het eiwitgehalte van 3,40 procent extra aandacht.

De dertig jaar selectie op Inet, uiers en benen heeft in mijn stal wel haar vruchten afgeworpen. Met als basis een mooi gemengd rantsoen met eerste snede, mais, perspulp en geplette gerst aan het voerhek is het genieten in de stal: een vlot robotbezoek en een prachtige dagproductie van 34 kg melk met bijzonder weinig werk. Deze productie heeft mij in 2015 een goede uitgangspositie gegeven voor het fosfaatrechtenstelsel. De generieke korting blijft zeer doen, maar mijn referentie per koe was in ieder geval in orde.

Loslaten emotionele voorkeur

Het eiwitgehalte is echter gewoon te laag. Gehalten dus als volgende stap, met behoud van liters. Stieren met hoge gehalten zijn er genoeg in Nederland. Nu wil het geval dat in algemene zin hoge gehalten en exterieur niet zo goed samengaan: gehaltestieren hebben vaak modale scores voor frame en uier. Laat dat nu net ook het exterieur zijn dat ik nodig heb, het mes snijdt aan twee kanten. Het loslaten van mijn emotionele voorkeur voor stieren met hoge exterieurscores en veel melk is het enige wat daarvoor nodig is. De tijd zal leren of ik daarin slaag.


0 reacties

Dertig jaar selectie op Inet, uiers en benen heeft haar vruchten afgeworpen in de stal, vindt Ben Apeldoorn
donderdag, 3 januari, 2019

Fokkerij is klaar. Deze gedachte bekruipt mij weleens als ik tussen mijn koeien doorloop.

Het is echt niet zo dat ik allemaal perfecte koeien rond heb lopen, maar ze voldoen wel. Ik wil ze niet groter, niet zwaarder, geen rechtere benen, geen betere uierbalans, geen nauwere spenen: op deze kenmerken zijn we al doorgeschoten. De uitdaging in de fokkerij zit voor deze kenmerken in het voorkomen van extremen in de onderbalk.

De inspecteur mag best veel punten geven voor de extreem ondiepe uier met nauwe spenen, terwijl die voor mij geen meerwaarde heeft ten opzichte van een gemiddelde uier. Het vergt vooral een aanpassing in mijn eigen waardering van stieren: ik moet gewoon meer stieren gebruiken met een zogenaamd ‘gewone’ uiervererving, die niet te groot fokken en niet te rechte benen vererven.

Extra aandacht eiwitgehalte

Over de productie, uiergezondheid en vruchtbaarheid ben ik dik tevreden. Al zijn dit wel kenmerken die natuurlijk altijd nog een beetje beter kunnen. In mijn geval verdient vooral het eiwitgehalte van 3,40 procent extra aandacht.

De dertig jaar selectie op Inet, uiers en benen heeft in mijn stal wel haar vruchten afgeworpen. Met als basis een mooi gemengd rantsoen met eerste snede, mais, perspulp en geplette gerst aan het voerhek is het genieten in de stal: een vlot robotbezoek en een prachtige dagproductie van 34 kg melk met bijzonder weinig werk. Deze productie heeft mij in 2015 een goede uitgangspositie gegeven voor het fosfaatrechtenstelsel. De generieke korting blijft zeer doen, maar mijn referentie per koe was in ieder geval in orde.

Loslaten emotionele voorkeur

Het eiwitgehalte is echter gewoon te laag. Gehalten dus als volgende stap, met behoud van liters. Stieren met hoge gehalten zijn er genoeg in Nederland. Nu wil het geval dat in algemene zin hoge gehalten en exterieur niet zo goed samengaan: gehaltestieren hebben vaak modale scores voor frame en uier. Laat dat nu net ook het exterieur zijn dat ik nodig heb, het mes snijdt aan twee kanten. Het loslaten van mijn emotionele voorkeur voor stieren met hoge exterieurscores en veel melk is het enige wat daarvoor nodig is. De tijd zal leren of ik daarin slaag.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.