Fokkerij

Amerikaanse ki's zetten minder melkvee- maar meer vleesveerietjes af in VS

Amerikaanse melkveehouders namen in 2022 16,2 miljoen rietjes af van melkveestieren
Amerikaanse melkveehouders namen in 2022 16,2 miljoen rietjes af van melkveestieren

In drie jaar tijd is de verkoop van rietjes van melkveestieren in de Verenigde Staten met drie miljoen doses afgenomen naar 16,2 miljoen doses.

Afgelopen jaar daalde de afzet met zo’n 800.000 doses, omgerekend zo’n vijf procent. Dat blijkt uit cijfers van de National Association of Animal Breeders (NAAB), die zo’n 95 procent van de Amerikaanse ki-industrie vertegenwoordigt. De afzet van sperma van vleesveestieren nam juist toe, dankzij de groeiende inzet van vleesveestieren op melkkoeien. Afgelopen jaar verkochten ki-organisaties in Amerika 9,0 miljoen doses, 322.000 meer dan in 2021.

Zwartbonte holsteinstieren blijven met 12,9 miljoen doses veruit de grootste speler op de Amerikaanse ki-markt, gevolgd door jersey (2,5 miljoen doses).

Aandeel gesekst sperma naar 49 procent

Het aandeel gesekst sperma nam opnieuw toe. In totaal verkochten ki-organisaties in 2022 7,9 miljoen doses gesekst sperma aan Amerikaanse melkveehouders, ofwel 49 procent van het totaal aantal verkochte doses.

De verhouding tussen conventioneel en gesekst sperma lag bij de geëxporteerde doses anders. Van de 31,6 miljoen rietjes van melkveestieren die Amerikaanse ki-organisaties in 2022 in het buitenland afzetten, ging het bij bijna driekwart (72,8 procent) om conventioneel sperma. Ook bij de geëxporteerde doses nam het holsteinras het leeuwendeel voor rekening met 29,6 miljoen stuks.

China grootste afnemer

China was in 2022 de grootste afnemer van Amerikaanse rietjes, zowel in aantallen als in waarde in dollars. Brazilië nam na China de meeste Amerikaanse rietjes af, terwijl Rusland in waarde in dollars de tweede plek noteerde.