Fokkerij

Amerikaanse ki’s ST en Select Sires gaan samenwerken

De ook als stiervader ingezette Delta is een van de stieren uit het fokprogramma van ST
De ook als stiervader ingezette Delta is een van de stieren uit het fokprogramma van ST

De Amerikaanse fokkerijorganisaties STgen en Select Sires gaan nauw samenwerken. De twee partijen hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin ze aangeven dat ze hun productiefaciliteiten en onderzoeksafdelingen willen samenvoegen tot een nieuw bedrijf. Dat melden beide organisaties in een persbericht.

De samenwerking zorgt er volgens de partners voor dat veehouders kunnen profiteren van een breder en kostenefficiënter aanbod. Ook verwachten ze producten van hogere kwaliteit en meer geavanceerde technologieën en diensten aan te kunnen bieden.

Verkoopnetwerken blijven apart

Select Sires en STgen voegen hun verkoopnetwerk niet samen. Dat geldt in de Verenigde Staten zelf, maar ook in het buitenland. Zo blijft World Wide Sires (WWS) internationaal de producten van Select Sires verkopen, terwijl ook het verkoop- en servicenetwerk van STgen onafhankelijk zal blijven werken.

Beide partijen gaan nu een definitieve overeenkomst opstellen die door de raad van bestuur van beide organisaties goedgekeurd moet worden.

Grootste ki-coöperatie

Het in Ohio gevestigde SelectSires werd opgericht in 1965 en is naar eigen zeggen de grootste ki-coöperatie wereldwijd. Select Sires bestaat uit zes lokale coöperaties, die eigendom blijven van veehouders en hun huidige werk onveranderd doorzetten.

STgen is een dochterorganisatie van Sexing Technologies (ST). Het in Texas gevestigde bedrijf maakte na de eeuwwisseling naam met het produceren van gesekst sperma, maar werd gaandeweg ook steeds actiever in de fokkerij.