Fokkerij

120 dieren aangemeld voor keuring op Agriflanders

In 2019 won Hilltop Tonca Lilac het algemeen kampioenschap in Gent
In 2019 won Hilltop Tonca Lilac het algemeen kampioenschap in Gent

Voor de prijskamp zwart- en roodbont op Agriflanders in Gent op donderdag 12 januari 2023 zijn in totaal 120 dieren aangemeld.

Zwartbont neemt met 88 dieren het leeuwendeel van de inschrijvingen voor rekening. De catalogus bevat 38 zwartbontvaarzen, 33 deelnemende dieren in de categorie jonge koeien (jonger dan vijf jaar) en 17 koeien van vijf jaar en ouder.

Twee klassen roodbont

Voor roodbont ontving de organisatie 32 inschrijvingen, die in twee klassen zijn verdeeld. In totaal worden in Gent 19 eerste- en tweedekalfs roodbont verwacht in de ring en dertien dieren met drie of meer kalvingen.

Van Hoof-Boonen hofleverancier

Met in totaal vijftien inschrijvingen, waarvan twee in gezamenlijk eigendom, is de familie Van Hoof-Boonen uit Mortsel hofleverancier tijdens de prijskamp. Marc Rossaert uit Belsele heeft tien dieren ingeschreven, terwijl Matthys lv uit Kaprijke en Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke elk zes dieren aanmeldden.

Zomerkampioenen in actie

In Gent maken onder meer een aantal kampioenen van Vlaamse zomerkeuringen hun opwachting in de ring. Zo prijkt de algemeen kampioene van Gistel, Nawootje (v. Ranger) van de familie Ryckewaert, in de catalogus. Ook de seniorkampioene in Gistel, Lola van het Zomerbloemhof (v. Reflector) van de familie Lahousse uit Elverdinge, staat in de startblokken voor Agriflanders net als Vyva van ’t Blauwe Wiel van Johan Verlodt uit Drongen, de roodbonte winnares in Eeklo en Bogaarden.

Start om 10.45 uur

De keuring in Gent gaat om 10.45 uur van start met de zwartbontvaarzen. Om 15.00 uur wijzen juryleden Patrick Gubelmann en Harm Albring de algemeen kampioenen zwart- en roodbont aan.

Na afloop van de keuring verzorgt Albring samen met hoofdinspecteur Addy Moree van CRV een masterclass functioneel exterieur. Ook vindt dan de prijsuitreiking plaats van de finale van ‘Kijk op keuren’.