Veestapelkrimp en blauwtong stuwen vleesprijzen omhoog

De explosieve prijsstijging van rundvlees is het gevolg van tal van oorzaken, waaronder een krimp van de Europese veestapel, blauwtong en de onzekerheid in de sector. Zo ging in België de prijs voor topdieren sinds nieuwjaar met 1,7 euro per kilo geslacht omhoog.
De Europese veestapel is in 2024 met 2,6 procent gekrompen. België en Nederland kenden nog grotere dalingen. Oorzaken zijn het gebrek aan opvolging bij veehouders en de lage rendabiliteit in de vleesveesector, waardoor bedrijven stoppen zonder dat er vervanging komt. Ook de hoge grondprijzen spelen een rol. Veel veehouders konden de voorbije jaren amper investeren, wat de productiecapaciteit beperkt.
Ook melkveehouderij bepaalt rundvleesaanbod
De melkveehouderij, die deels zorgt voor het rundvleesaanbod, houdt dieren langer aan bij hoge melkprijzen. Door het gebruik van gesekst sperma is bovendien minder vervangend vee nodig, wat het aantal slachtrijpe dieren verder doet dalen.
De blauwtonguitbraak gaf het aanbod een extra knauw. Door hoge kalversterfte en minder drachtige koeien hielden veehouders dieren langer aan, wat het slachtaanbod tijdelijk nog verder verlaagde. Tegelijk staan mesters en kopers onder druk. Door de hoge aankoopprijzen en het risico op een lagere meerwaarde durven velen geen nieuwe dieren meer op te zetten. Dat zorgt voor nog meer krapte op de markt.
In de keten groeit bezorgdheid
Hoewel het rundvleesverbruik in België vrij stabiel blijft, is het evenwicht tussen vraag en aanbod verstoord. Door de trage cyclus van de rundveehouderij, met productieprocessen die jaren duren, is een snel herstel onwaarschijnlijk. De sector profiteert nu eindelijk van hogere prijzen, maar verderop in de keten groeit de bezorgdheid. Zonder instroom van jonge boeren of nieuwe investeringen lijkt de huidige marktkrapte niet snel opgelost.
Meer over de prijsontwikkeling voor rundvlees is te lezen in het meinummer van Veeteelt en VeeteeltVlees.