Economie

Torenhoge prijzen Duitse veilingvaarzen schrikken kopers af

Deze dochter van Haniko bracht tijdens de veiling in Osnabrück 4600 euro op (foto: OHG)
Deze dochter van Haniko bracht tijdens de veiling in Osnabrück 4600 euro op (foto: OHG)

De torenhoge bedragen die deze maand zijn geboden voor vaarzen op Duitse fokveeveilingen, beginnen kopers af te schrikken. Tijdens de VOST-veiling in Leer brachten 140 vaarzen gemiddeld 2994 euro op. Dat was een stijging van 460 euro ten opzichte van voorgaande veiling.

‘Een krapper aanbod door blauwtong en daarnaast de hoge melkprijs, maar ook de hoge prijs voor slachtkoeien drijven de prijzen op’, vertelt Dietmer Albers, veilingmeester bij VOST. ‘Maar die extreme prijzen beginnen kopers af te schrikken. Kun je nog wel geld verdienen met zulke dure vaarzen? We merken een grote vraag vanuit België, omdat daar door ibr-regelgeving een tekort is aan vee. Maar we zagen dat kopers tijdens de laatste veiling afhaakten bij de prijzen die geboden werden. Veel van de verkochte dieren bleven in Duitsland.’  

Albers verwacht dan ook dat de prijzen tijdens de komende veiling begin december op een lager niveau zullen liggen. ‘Ook bedragen tussen 2500 en 2900 euro per vaars zijn nog altijd prima prijzen.’

Hoge prijzen op meerdere veilingen

Ook op andere Duitse fokveeveilingen werden hoge prijzen betaald. Op de RUW-veiling in Krefeld veranderden 225 vaarzen voor gemiddeld 2903 euro van eigenaar, een plus van 232 euro. De 50 vaarzen tijdens de RUW-veiling in Fliessem brachten gemiddeld 2606 euro op, wat een kleine daling was van 28 euro. 

In Osnabrück veranderden 168 vaarzen voor 2752 euro van eigenaar. Dat is 56 euro meer dan tijdens de veiling van oktober. De topprijs van 4600 euro werd betaald voor een Hanikodochter.