Economie

Tien procent van Europese agrarische bedrijven is een rundveebedrijf

In de Europese Unie waren er in 2020 920.030 rundveehouderijen
In de Europese Unie waren er in 2020 920.030 rundveehouderijen

In de Europese Unie waren er in 2020 920.030 rundveehouderijen, goed voor 10 procent van het totaal aantal agrarische bedrijven. In totaal telde de EU in 2020 9.067.300 agrarische bedrijven.

Dat blijkt uit de Europese landbouwtelling van Eurostat, die gisteren is gepubliceerd. De landbouwtelling wordt elke tien jaar uitgevoerd in alle 27 EU-landen en enkele EFTA-landen.

Meeste rundveebedrijven in Roemenië

De meeste rundveebedrijven waren met 155.480 bedrijven te vinden in Roemenië. Polen staat op de tweede plaats met 133.310 rundveebedrijven, gevolgd door Frankrijk met 96.230 bedrijven. 

Merendeel is melkveebedrijf

Van alle rundveehouderijen in de EU was de helft een melkveebedrijf. Op 42 procent van de bedrijven werd vleesvee gehouden en afgemest. De overige bedrijven combineren melkvee, vleesvee en mesterij. 

De meeste melkveebedrijven lagen in Roemenië, gevolgd door Polen en Duitsland. Spanje had de meeste vleesveebedrijven, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Gecombineerde melk- en vleesveebedrijven waren het meest te vinden in Polen, gevolgd door Roemenië en Frankrijk. 

Rundveehouderijen groter dan gemiddeld agrarisch bedrijf

Rundveehouderijen waren over het algemeen groter dan andere agrarische bedrijven in de Europese Unie. Zo had 53 procent van de rundveebedrijven een totale oppervlakte tussen de vijf en vijftig hectare, terwijl 64 procent van het totale aantal agrarische bedrijven in de EU gemiddeld kleiner was dan vijf hectare.

In totaal gebruikten de rundveehouderijen in de EU gezamenlijk 37.790.110 hectare landbouwgrond. Ruim de helft hiervan bestond uit blijvend grasland. Zo’n 40 procent van de grond werd gebruikt als akkerbouwgrond. Een klein deel werd ingezet voor meerjarige teelten of andere toepassingen.

Voornamelijk gericht op de markt

Opvallend is dat slechts 5 procent van de Europese rundveehouderijen voedsel produceerde voor voornamelijk eigen gebruik. Dit aandeel ligt fors lager dan het gemiddelde in de totale Europese agrarische sector, waar 38 procent van de bedrijven vooral voor eigen consumptie produceerde.