Economie

Rabobank waarschuwt voor gevolgen stijgende rente

Rabobank verwacht dat de consumentenprijzen voor zuivel verder zullen stijgen
Rabobank verwacht dat de consumentenprijzen voor zuivel verder zullen stijgen

De liquiditeit op melkveebedrijven ontwikkelt zich minder positief dan op basis van de hoge melkprijzen verwacht zou mogen worden.

Deze conclusie trekt Marijn Dekkers, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank.

Impact rentestijging fors

Een belangrijke oorzaak voor de tegenvallende liquiditeit op veel bedrijven zijn de sterk gestegen kosten voor onder andere voer, energie en kunstmest. Maar de Rabobank wijst ook op de stijgende rente.

‘Ondernemers zijn de afgelopen periode gewend geraakt aan een zeer laag renteniveau. De stijging van de afgelopen maanden zorgt voor krappere rentabiliteitsprognoses. Ondanks dat de sterkste stijging nu achter de rug lijkt, is de impact fors’, constateert Dekkers.

Melkprijs voorlopig hoog

Rabobank voorspelt dat de melkprijs voorlopig hoog blijft vanwege een wereldwijd tekort aan melk. De bank verwacht dat de krimp in de internationale melkproductie ook in het tweede kwartaal aanhoudt. Tegelijkertijd zijn de gestegen productiekosten nog lang niet volledig doorberekend aan de consument.

Dit betekent volgens Rabobank dat de prijzen voor zuivelproducten in de supermarkt op termijn nog verder zullen stijgen.