Economie

Rabobank verwacht dat melkprijspiek is bereikt

Analisten van de Rabobank verwachten dat de hoge inflatie de vraag naar zuivel gaat drukken
Analisten van de Rabobank verwachten dat de hoge inflatie de vraag naar zuivel gaat drukken

Zuivelanalisten van de Rabobank verwachten dat de piek voor de melkprijs in Europa nu zo ongeveer is bereikt.

Voor de maanden daarna voorzien de analisten een stabiel beeld voor de meeste zuivelnoteringen.

Europa eigen dynamiek

De Europese prijzen voor basiszuivelproducten hebben een eigen dynamiek en liggen voor de meeste grondstoffen hoger dan de wereldmarkt, constateert de Rabobank. Dit wordt onder andere veroorzaakt door importtarieven aan de buitengrenzen. Maar ook de afhankelijkheid van Oekraïne en Rusland voor de levering van veevoedergrondstoffen, kunstmest en aardgas spelen een belangrijke rol. Dit drukt de melkaanvoer en dit heeft een positief effect op de melkprijs.

Grote verschillen tussen landen

De gemiddelde melkprijs in de 27 EU-landen is sinds april gestegen met bijna 9 procent tot boven de 50 euro per 100 kg in juli. De verschillen tussen landen zijn echter groot. Zo beurden Portugese veehouders gemiddeld ruim 38 euro, terwijl hun Belgische collega’s bijna 62 euro per 100 kg melk op hun bankrekening kregen bijgeschreven.

Inflatie drukt vraag

De Rabo-analisten zien  meerdere ontwikkelingen die de melkprijsstijging in Europa (en dus ook in Nederland en België) waarschijnlijk zullen dempen. De hoge inflatie zal uiteindelijk de vraag naar zuivelproducten drukken. Bovendien zijn er voor de komende maanden zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van aardgas voor de zuivelindustrie.

De nieuwste zuivelupdate van de Rabobank is te downloaden van de website.