Economie

Rabobank verwacht blijvend hoge grondstofprijzen in 2023

Ondanks de hoge prijzen voor landbouwgrondstoffen, zoals granen, verwacht Rabobank geen groei van de productie
Ondanks de hoge prijzen voor landbouwgrondstoffen, zoals granen, verwacht Rabobank geen groei van de productie

Melk en vlees produceren blijft in 2023 duur, terwijl de opbrengstprijzen onder druk staan. Dat valt op te maken uit een rapport waarin Rabobank de marktvooruitzichten voor volgend jaar analyseert.

De onderzoekers voorspellen een somber economisch scenario voor 2023 als gevolg van energietekorten, politieke spanningen en aanhoudende tekorten aan belangrijke grondstoffen.

Hoge kosten belemmeren productiestijging

De prijzen van landbouwgrondstoffen, zoals granen, zijn historisch hoog. Normaal gesproken zou dit boeren stimuleren om meer te gaan produceren, maar Rabobank verwacht dat dit nu niet gaat gebeuren, onder andere vanwege de hoge kosten voor energie en arbeid en stijgende kosten voor financiering. Daarnaast belemmert ook verlies aan landbouwgrond, met name als gevolg van de oorlog in Oekraïne, het opvoeren van de productie.

Wereldwijde recessie dreigt

Rabobank verwacht voor 2023 dalende opbrengstprijzen. Niet zozeer omdat de productie stijgt, maar vooral omdat de vraag daalt. Consumenten voelen de stijgende kosten voor levensonderhoud in hun portemonnee en halen de broekriem aan. ‘Een dreigende wereldwijde recessie, hoge energieprijzen en smeulende geopolitieke spanningen zorgen ervoor dat zowel consumenten als producenten een moeilijk jaar tegemoetgaan’, voorspelt Rabobank.

Weer als lichtpuntje

De weersomstandigheden zouden volgend jaar nog wel voor een lichtpuntje kunnen zorgen. Na drie jaar van grote droogte in heel Amerika heeft het weerseffect La Niña naar verwachting minder effect op de oogsten in dit werelddeel.