Economie

NRC: ‘Stikstofuitstoot in bepaalde regio’s tot 80 procent omlaag’

In gebieden met veel kwetsbare natuur moet de stikstofuitstoot fors naar beneden
In gebieden met veel kwetsbare natuur moet de stikstofuitstoot fors naar beneden

Rond de gebieden Gelderse Vallei en de Peel in Noord-Brabant moet de uitstoot van stikstof met zeventig tot tachtig procent omlaag. Dat schrijft dagblad NRC vandaag op de voorpagina.

NRC stelt dat deze percentages te vinden zijn in de regiostrategie waaraan het ministerie van Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) afgelopen maanden heeft gewerkt. Naar verwachting wordt deze volgende week met de ministerraad besproken.

Veertig procent stikstofreductie in heel Nederland

Voor heel Nederland zal gelden dat de stikstofuitstoot met 40 procent omlaag moet. Het achterliggende doel is afkomstig uit het regeerakkoord. Daarin staat dat in 2030 74 procent van de kwetsbare natuur niet meer achteruit mag gaan door stikstofuitstoot. In gebieden waar veel van die zogenoemde kwetsbare natuur ligt, moet de stikstofuitstoot harder omlaag dan in bijvoorbeeld regio’s in Groningen en Friesland. Daar zijn regio’s aangeduid waar de stikstofuitstoot met ‘slechts’ twintig procent omlaag zal moeten.

Provinciale overleggen liggen stil

Het ministerie zegt in de plannen niet hoe de stikstofuitstoot naar beneden moet. Dat wordt overgelaten aan de provincies, die via stikstofoverleggen met plannen moeten komen. Maar het maken van die plannen zorgt voor veel weerstand. In Drenthe, Friesland en Overijssel trokken boerenorganisaties zich terug omdat het Rijk wel erg aanstuurt op gedwongen uitkoop van boeren.