maandag, 11 juni, 2018 Het is economisch aantrekkelijker om zwaardere stierkalveren een week extra aan te houden, dan om te proberen lichtere kalfjes zwaarder af te leveren. Dat stelt jongveespecialist Frank Schellekens van Agrifirm. De belangrijkste reden is dat de groeipotentie van zwaardere stierkalveren (geboortegewicht boven de 42 kg) veel groter is dan van lichtere kalveren. Dat maakt het interessanter om de zwaardere kalveren een week langer aan te houden, zeker gezien de huidige nuka-prijzen, geeft Schellekens aan. Jong kalf neemt 6 liter melk opSchellekens rekent voor dat een klein kalf van 38 kilo circa 6 liter melk per dag kan opnemen. De opbrengstprijs voor zo’n kalf is 2,50 euro per kilo. Bij een melkpoederprijs van 190 euro per 100 kilo is het voersaldo 70 euro als het kalf 14 dagen op het bedrijf is. Omdat de groeipotentie laag is, daalt het voersaldo naar 65 euro als je het kalf 21 dagen aanhoudt. Hoger voersaldo van 169 euroEen zwaarder kalf van 42 kilo kan 8 liter melk per dag opnemen. De opbrengstprijs voor een zwaarder kalf is 4,50 euro per kilo. Na 2 weken geeft dat een voersaldo van 169 euro. Als je het een week langer aanhoudt, komt er nog 5 kilo bij en komt het voersaldo 7 euro hoger uit, op 176 euro. Zware kalveren nemen 9 liter melk opEcht zware kalveren, van 46 kilo, kunnen zelfs 9 liter poedermelk aan per dag. Dan kom je bij een opbrengstprijs van 5,50 euro per kilo uit op een voersaldo van 237 euro na 14 dagen. Als het kalf een week langer blijft staan, kan het nog 6 kilo groeien. Daarmee komt het voersaldo uit op 254 euro, oftewel 17 euro hoger. Wel moet het kalf daarvoor een hele week langer worden gevoerd, dus of dat arbeidstechnisch uit kan, moet de veehouder afwegen.
0 reacties
|
Zwaarder stierkalf langer aanhouden economisch aantrekkelijk
Het is economisch aantrekkelijker om zwaardere stierkalveren een week extra aan te houden, dan om te proberen lichtere kalfjes zwaarder af te leveren.
Dat stelt jongveespecialist Frank Schellekens van Agrifirm. De belangrijkste reden is dat de groeipotentie van zwaardere stierkalveren (geboortegewicht boven de 42 kg) veel groter is dan van lichtere kalveren. Dat maakt het interessanter om de zwaardere kalveren een week langer aan te houden, zeker gezien de huidige nuka-prijzen, geeft Schellekens aan.
Jong kalf neemt 6 liter melk op
Schellekens rekent voor dat een klein kalf van 38 kilo circa 6 liter melk per dag kan opnemen. De opbrengstprijs voor zo’n kalf is 2,50 euro per kilo. Bij een melkpoederprijs van 190 euro per 100 kilo is het voersaldo 70 euro als het kalf 14 dagen op het bedrijf is. Omdat de groeipotentie laag is, daalt het voersaldo naar 65 euro als je het kalf 21 dagen aanhoudt.
Hoger voersaldo van 169 euro
Een zwaarder kalf van 42 kilo kan 8 liter melk per dag opnemen. De opbrengstprijs voor een zwaarder kalf is 4,50 euro per kilo. Na 2 weken geeft dat een voersaldo van 169 euro. Als je het een week langer aanhoudt, komt er nog 5 kilo bij en komt het voersaldo 7 euro hoger uit, op 176 euro.
Zware kalveren nemen 9 liter melk op
Echt zware kalveren, van 46 kilo, kunnen zelfs 9 liter poedermelk aan per dag. Dan kom je bij een opbrengstprijs van 5,50 euro per kilo uit op een voersaldo van 237 euro na 14 dagen. Als het kalf een week langer blijft staan, kan het nog 6 kilo groeien. Daarmee komt het voersaldo uit op 254 euro, oftewel 17 euro hoger. Wel moet het kalf daarvoor een hele week langer worden gevoerd, dus of dat arbeidstechnisch uit kan, moet de veehouder afwegen.
REAGEER