Zuivel schrappen van menu levert nauwelijks minder CO2-uitstoot op


Wie zuivel van het menu haalt, zal meer groente, vis, bonen en peulvruchten moeten nuttigen om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen
woensdag, 5 januari, 2022

Het weglaten van zuivel in een gezond voedingspatroon levert nauwelijks minder uitstoot van CO2 op.

Wie zuivel van het menu haalt, zal meer andere producten als groente, vis, bonen en peulvruchten moeten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar zorgen voor evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. De kosten van het aangepaste menu liggen bovendien een stuk hoger.

Rekenmodel met ruim 200 voedingsmiddelen

Dat blijkt uit berekeningen met Optimeal, een wetenschappelijk rekenmodel van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum in samenwerking met Blonk consultants. Optimeal bevat gegevens van ruim 200 voedingsmiddelen over de CO2-uitstoot, de voedingswaarde en de verkoopprijs. Door in het programma met de cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep aan te passen, laat het rekenmodel een gezond alternatief voedingspatroon zien inclusief het effect op de CO2-uitstoot en de prijs van boodschappen.

Het rekenprogramma laat ook zien dat een voedingspatroon met veel groente niet minder, maar juist iets meer uitstoot van CO2 oplevert. Minder vlees eten draagt volgens Optimeal wel bij aan een lagere CO2-emissie, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van de boodschappen.

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Juist gisteren werd bekend dat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van 7 tot en met 13 maart 2022 de toevoeging ‘& Zuivel’ krijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om een week lang niet alleen vlees, maar ook zuivel te laten staan.

Bekijk hier het rekenmodel Optimeal.


0 reacties

Wie zuivel van het menu haalt, zal meer groente, vis, bonen en peulvruchten moeten nuttigen om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen
woensdag, 5 januari, 2022

Het weglaten van zuivel in een gezond voedingspatroon levert nauwelijks minder uitstoot van CO2 op.

Wie zuivel van het menu haalt, zal meer andere producten als groente, vis, bonen en peulvruchten moeten eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. Deze producten bij elkaar zorgen voor evenveel CO2-uitstoot als de zuivel die ze vervangen. De kosten van het aangepaste menu liggen bovendien een stuk hoger.

Rekenmodel met ruim 200 voedingsmiddelen

Dat blijkt uit berekeningen met Optimeal, een wetenschappelijk rekenmodel van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dat is ontwikkeld door het Voedingscentrum in samenwerking met Blonk consultants. Optimeal bevat gegevens van ruim 200 voedingsmiddelen over de CO2-uitstoot, de voedingswaarde en de verkoopprijs. Door in het programma met de cursor de hoeveelheid van een voedingsmiddelengroep aan te passen, laat het rekenmodel een gezond alternatief voedingspatroon zien inclusief het effect op de CO2-uitstoot en de prijs van boodschappen.

Het rekenprogramma laat ook zien dat een voedingspatroon met veel groente niet minder, maar juist iets meer uitstoot van CO2 oplevert. Minder vlees eten draagt volgens Optimeal wel bij aan een lagere CO2-emissie, maar tegelijkertijd stijgen de kosten van de boodschappen.

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

Juist gisteren werd bekend dat de vijfde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van 7 tot en met 13 maart 2022 de toevoeging ‘& Zuivel’ krijgt. Deelnemers worden uitgedaagd om een week lang niet alleen vlees, maar ook zuivel te laten staan.

Bekijk hier het rekenmodel Optimeal.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.