woensdag, 26 juni, 2019 Nederlandse consumenten betaalden in 2018 voor voedsel een prijs die vergelijkbaar is met het Europees gemiddelde. Consumenten in België moesten voor de dagelijkse boodschappen iets meer afrekenen. Waar het gemiddelde prijspeil in de EU op 100 werd gesteld, lag dat in Nederland op 101 en in België op 114. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Denemarken duurstDe verschillen in consumentenprijzen binnen Europa waren vorig jaar groot. Het duurste land was Denemarken met een gemiddelde prijs die 30 procent boven het EU-gemiddelde lag. Ook Luxemburgers (125), Oostenrijkers (125), Ieren (120) en Finnen (120) moesten veel betalen voor levensmiddelen. Roemenen waren relatief het goedkoopst uit (66), gevolgd door Polen (69) en Bulgaren (76). Vlees duurder dan zuivelHet statistiekbureau maakte ook een uitsplitsing naar verschillende producten. Vlees bleek in Nederland en België relatief duur met een prijspeil van respectievelijk 123 en 126, waar met name Oost-Europeanen weinig geld kwijt waren voor een biefstukje of hamlapje. Voor melk, kaas en eieren betaalden Nederlanders net iets meer dan het EU-gemiddelde (102), terwijl Belgen voor deze producten relatief duur uit waren (113). In Polen en Noord-Macedonië was deze productcategorie het goedkoopst (71), in Noorwegen het duurst (174).
0 reacties
|
Zuivel in Nederland relatief goedkoper dan in België
Nederlandse consumenten betaalden in 2018 voor voedsel een prijs die vergelijkbaar is met het Europees gemiddelde. Consumenten in België moesten voor de dagelijkse boodschappen iets meer afrekenen.
Waar het gemiddelde prijspeil in de EU op 100 werd gesteld, lag dat in Nederland op 101 en in België op 114.
Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.
Denemarken duurst
De verschillen in consumentenprijzen binnen Europa waren vorig jaar groot. Het duurste land was Denemarken met een gemiddelde prijs die 30 procent boven het EU-gemiddelde lag. Ook Luxemburgers (125), Oostenrijkers (125), Ieren (120) en Finnen (120) moesten veel betalen voor levensmiddelen.
Roemenen waren relatief het goedkoopst uit (66), gevolgd door Polen (69) en Bulgaren (76).
Vlees duurder dan zuivel
Het statistiekbureau maakte ook een uitsplitsing naar verschillende producten. Vlees bleek in Nederland en België relatief duur met een prijspeil van respectievelijk 123 en 126, waar met name Oost-Europeanen weinig geld kwijt waren voor een biefstukje of hamlapje.
Voor melk, kaas en eieren betaalden Nederlanders net iets meer dan het EU-gemiddelde (102), terwijl Belgen voor deze producten relatief duur uit waren (113). In Polen en Noord-Macedonië was deze productcategorie het goedkoopst (71), in Noorwegen het duurst (174).
REAGEER