Zuivel in jaar tijd 14,5 procent duurder voor consument


Een gemiddelde Nederlandse consument besteedt ongeveer 11 procent van zijn uitgaven aan levensmiddelen, waarvan 14 procent aan zuivel
woensdag, 13 juli, 2022

Nederlandse consumenten betaalden in juni van dit jaar 14,5 procent meer voor zuivel en 16 procent meer voor vlees dan in juni vorig jaar.

Dit blijkt uit een analyse van het CBS van de consumentenprijsindex over de maand juni.

Elf procent budget naar voeding

De prijsstijging voor zuivel en vlees lag hiermee ruim boven de gemiddelde prijsstijging voor voedingsmiddelen, die in een jaar tijd ruim 11 procent duurder werden. Van de zuivelproducten steeg boter het sterkst in prijs. Een gemiddelde Nederlandse consument besteedt nu ongeveer 11 procent van zijn uitgaven aan levensmiddelen. Een kwart hiervan betreft vlees en vis en 14 procent van het huishoudbudget voor voeding gaat naar zuivel.

Voedsel in België relatief duur

De junicijfers voor de EU zijn nog niet bekend, maar in mei lag de gemiddelde prijsstijging voor voedingsmiddelen in de EU-landen op 10,3 procent. In Nederland betaalden consumenten in mei 9,1 procent meer. De prijsstijging in België was iets lager met 7,1 procent. Overigens betaalden de Belgen in 2021 gemiddeld een hogere prijs voor voeding dan de Nederlanders. Bij een prijsindex van 100 voor de EU lag die in België op 105 en in Nederland op 96.

Consumentenprijs volgt producentenprijs

De consumentenprijzen voor voeding volgen volgens het CBS met enige vertraging de ontwikkeling van de producentenprijzen. Deze stegen in mei met gemiddeld 23 procent. De vertraging wordt veroorzaakt door de lange keten van boer naar consument. Door de marges die andere schakels in deze keten hanteren zijn ontwikkelingen in consumentenprijzen bovendien minder grillig dan schommelingen in de prijzen voor producenten.

Recordstijging sinds 1976

De prijsstijging voor voedingsmiddelen was in Nederland in de maand juni duidelijk hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten die op 8,6 procent lag. Een gemiddelde prijsstijging van meer dan 10 procent voor voedingsmiddelen is volgens het CBS sinds 1976 niet meer voorgekomen.

 


0 reacties

Een gemiddelde Nederlandse consument besteedt ongeveer 11 procent van zijn uitgaven aan levensmiddelen, waarvan 14 procent aan zuivel
woensdag, 13 juli, 2022

Nederlandse consumenten betaalden in juni van dit jaar 14,5 procent meer voor zuivel en 16 procent meer voor vlees dan in juni vorig jaar.

Dit blijkt uit een analyse van het CBS van de consumentenprijsindex over de maand juni.

Elf procent budget naar voeding

De prijsstijging voor zuivel en vlees lag hiermee ruim boven de gemiddelde prijsstijging voor voedingsmiddelen, die in een jaar tijd ruim 11 procent duurder werden. Van de zuivelproducten steeg boter het sterkst in prijs. Een gemiddelde Nederlandse consument besteedt nu ongeveer 11 procent van zijn uitgaven aan levensmiddelen. Een kwart hiervan betreft vlees en vis en 14 procent van het huishoudbudget voor voeding gaat naar zuivel.

Voedsel in België relatief duur

De junicijfers voor de EU zijn nog niet bekend, maar in mei lag de gemiddelde prijsstijging voor voedingsmiddelen in de EU-landen op 10,3 procent. In Nederland betaalden consumenten in mei 9,1 procent meer. De prijsstijging in België was iets lager met 7,1 procent. Overigens betaalden de Belgen in 2021 gemiddeld een hogere prijs voor voeding dan de Nederlanders. Bij een prijsindex van 100 voor de EU lag die in België op 105 en in Nederland op 96.

Consumentenprijs volgt producentenprijs

De consumentenprijzen voor voeding volgen volgens het CBS met enige vertraging de ontwikkeling van de producentenprijzen. Deze stegen in mei met gemiddeld 23 procent. De vertraging wordt veroorzaakt door de lange keten van boer naar consument. Door de marges die andere schakels in deze keten hanteren zijn ontwikkelingen in consumentenprijzen bovendien minder grillig dan schommelingen in de prijzen voor producenten.

Recordstijging sinds 1976

De prijsstijging voor voedingsmiddelen was in Nederland in de maand juni duidelijk hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten die op 8,6 procent lag. Een gemiddelde prijsstijging van meer dan 10 procent voor voedingsmiddelen is volgens het CBS sinds 1976 niet meer voorgekomen.

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.