maandag, 23 juli, 2018 Zomerstalvoeren is een systeem om een hoge kvem-productie te realiseren en is daardoor financieel interessant. Dit blijkt uit een bedrijfseconomische vergelijking tussen weiders, summerfeeders en zomerstalvoerders over het seizoen 2016-2017, uitgevoerd door Alfa Accountants en Adviseurs. Veehouders die zomerstalvoedering toepasten, haalden netto gemiddeld 9500 kvem van een hectare grasland. Dat is 1200 kvem meer dan veehouders die beperkt weidegang toepasten en 700 kvem meer dan summerfeeders. De voerkosten waren op de zomerstalvoerbedrijven dan ook het laagst. Ook de hoogte van de teeltkosten, niet-toegerekende kosten en bedrijfseconomische bewerkingskosten pakten bij zomerstalvoedering gunstig uit, met name door lagere kosten voor loonwerk. Laagste voerkostenUiteindelijk realiseerden zomerstalvoerders een arbeidsopbrengst van 5,63 euro per 100 kilo melk tegen 2,84 euro voor summerfeeders. De veehouders die hun koeien beperkt lieten weiden deden het met 5,68 euro per 100 kilo melk (inclusief weidepremie) nog net iets beter. Veerhouders die van de voordelen van zomerstalvoeren willen profiteren, moeten hier volgens Rick Hoksbergen van Alfa Accountants wel wat voor over hebben. ‘Het vraagt veel vakmanschap en is een “way of life” die bij je moet passen’, nuanceert hij de gunstige financiële cijfers. Een uitgebreid achtergrondverhaal over de voor- en nadelen van zomerstalvoeren is te lezen in de meest recente uitgave van VeeteeltGras.
0 reacties
|
Zomerstalvoerders halen hoogste kvem-productie per hectare
Zomerstalvoeren is een systeem om een hoge kvem-productie te realiseren en is daardoor financieel interessant. Dit blijkt uit een bedrijfseconomische vergelijking tussen weiders, summerfeeders en zomerstalvoerders over het seizoen 2016-2017, uitgevoerd door Alfa Accountants en Adviseurs.
Veehouders die zomerstalvoedering toepasten, haalden netto gemiddeld 9500 kvem van een hectare grasland. Dat is 1200 kvem meer dan veehouders die beperkt weidegang toepasten en 700 kvem meer dan summerfeeders.
De voerkosten waren op de zomerstalvoerbedrijven dan ook het laagst. Ook de hoogte van de teeltkosten, niet-toegerekende kosten en bedrijfseconomische bewerkingskosten pakten bij zomerstalvoedering gunstig uit, met name door lagere kosten voor loonwerk.
Laagste voerkosten
Uiteindelijk realiseerden zomerstalvoerders een arbeidsopbrengst van 5,63 euro per 100 kilo melk tegen 2,84 euro voor summerfeeders. De veehouders die hun koeien beperkt lieten weiden deden het met 5,68 euro per 100 kilo melk (inclusief weidepremie) nog net iets beter.
Veerhouders die van de voordelen van zomerstalvoeren willen profiteren, moeten hier volgens Rick Hoksbergen van Alfa Accountants wel wat voor over hebben. ‘Het vraagt veel vakmanschap en is een “way of life” die bij je moet passen’, nuanceert hij de gunstige financiële cijfers.
Een uitgebreid achtergrondverhaal over de voor- en nadelen van zomerstalvoeren is te lezen in de meest recente uitgave van VeeteeltGras.
REAGEER