maandag, 25 juni, 2018 Zieke koeien verhogen de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met ongeveer 0,4 megaton per jaar. Het verminderen van ziekten bij melkvee kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatdoel. De landbouw moet in Nederland in 2030 3,5 megaton aan broeikasgassen reduceren. Dat staat in het proefschrift van Pim Mostert, die vandaag aan de Wageningen Universiteit promoveert op onderzoek naar de invloed van ziekten bij melkvee op de uitstoot van broeikasgassen en de economische gevolgen. 6,2 procent meer broeikasgas bij mastitisMostert heeft voor zijn onderzoek een model ontwikkeld dat eerst alle productieverliezen van zieke koeien berekent. Vervolgens is met een levenscyclusanalyse het effect bepaald van klinische mastitis, subklinische ketose en klauwaandoeningen op broeikasgassen. Als een koe klinische mastitis krijgt, stijgt de broeikasgasuitstoot per kilo melk gemiddeld met 6,2 procent. Bij subklinische ketose (slepende melkziekte) met 2,3 procent en bij klauwaandoeningen met anderhalf procent in vergelijking met een gezonde koe. Vroegtijdige afvoerDe stijging van de uitstoot van broeikasgassen wordt voornamelijk veroorzaakt door vroegtijdig afvoer van koeien, en niet-leverbare melk. Een economische analyse toonde aan dat de totale kosten van een koe die subklinische ketose krijgt, gemiddeld 130 euro bedragen. Dat is vooral te wijten aan een daling in de melkproductie.
0 reacties
|
Ziekten terugdringen bij melkvee scheelt broeikasgas
![]() |
Zieke koeien verhogen de uitstoot van broeikasgassen in Nederland met ongeveer 0,4 megaton per jaar.
Het verminderen van ziekten bij melkvee kan daarom een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatdoel. De landbouw moet in Nederland in 2030 3,5 megaton aan broeikasgassen reduceren.
Dat staat in het proefschrift van Pim Mostert, die vandaag aan de Wageningen Universiteit promoveert op onderzoek naar de invloed van ziekten bij melkvee op de uitstoot van broeikasgassen en de economische gevolgen.
6,2 procent meer broeikasgas bij mastitis
Mostert heeft voor zijn onderzoek een model ontwikkeld dat eerst alle productieverliezen van zieke koeien berekent. Vervolgens is met een levenscyclusanalyse het effect bepaald van klinische mastitis, subklinische ketose en klauwaandoeningen op broeikasgassen.
Als een koe klinische mastitis krijgt, stijgt de broeikasgasuitstoot per kilo melk gemiddeld met 6,2 procent. Bij subklinische ketose (slepende melkziekte) met 2,3 procent en bij klauwaandoeningen met anderhalf procent in vergelijking met een gezonde koe.
Vroegtijdige afvoer
De stijging van de uitstoot van broeikasgassen wordt voornamelijk veroorzaakt door vroegtijdig afvoer van koeien, en niet-leverbare melk.
Een economische analyse toonde aan dat de totale kosten van een koe die subklinische ketose krijgt, gemiddeld 130 euro bedragen. Dat is vooral te wijten aan een daling in de melkproductie.
REAGEER