donderdag, 30 augustus, 2018 De negatieve spiraal die Royal FrieslandCampina in 2017 in winstgevendheid liet zien, lijkt voorlopig nog niet ten einde. De winst over het eerste half jaar van 2018 daalt met 32,7 procent naar 109 miljoen euro, voornamelijk een gevolg van verliezen bij de verkoop van de basiszuivelproducten kaas, boter en melkpoeder. Voorraden van deze drie basiszuivelproducten, die in voorafgaande maanden bij een hogere melkprijs waren geproduceerd, moesten met verlies worden verkocht. Daarnaast heeft de hevige prijsconcurrentie in de kindervoedingsmarkt in Azië een nadelig effect op het bedrijfsresultaat. ‘De negatieve trend van toegevoegdewaarde-volumes is nog niet gekeerd. Dit onderstreept het belang van het vorig jaar ingezette transformatieproces’, zegt CEO Hein Schumacher. Halvering nabetalingDe lagere winst betekent dat FrieslandCampina voor 2018 afstevent op een prestatietoeslag van 0,55 cent per kilo melk en een ledenreservering van 0,16 cent per kilo melk, tezamen een nabetaling van 0,71 cent per kilo melk over 2018. Dat is bijna een halvering van de nabetaling over 2017. In 2017 bedroeg de totale nabetaling 1,33 cent per kilo melk, wat door de leden als teleurstellend werd ervaren. De leden-melkveehouders krijgen in september 75 procent van de voorlopige prestatietoeslag uitgekeerd, wat neerkomt op een interim-uitkering van 0,41 cent per kilo melk. Deze is 0,76 euro lager dan het eerste half jaar van 2017. De garantieprijs over het eerste half jaar bedraagt 35,25 cent per kilo melk. Die is 0,4 cent lager dan over het eerste half jaar van 2017. De melkaanvoer van leden-melkveehouders is in het eerste halfjaar 2018 ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor afgenomen met 79,5 miljoen kilo (1,5 procent) tot 5.356 miljoen kilo melk. Slagvaardige organisatieFrieslandCampina zit midden in een ingrijpende reorganisatie en een transformatieproces. De zuivelcoöperatie wil de groei van ledenmelk aan banden leggen door vanaf 2019 een korting van 10 cent op melk te betalen die boven een bepaalde referentie wordt geproduceerd. Dit leidt momenteel tot veel discussie onder de leden. De resultaten laten volgens RFC zien dat hard ingrijpen bittere noodzaak is. Schumacher: ‘Er loopt een intensief transformatieprogramma. Dit stelt ons in staat sneller in de markt te opereren en kosten structureel te verlagen.’ VooruitzichtenDe verwachting is dat in de tweede helft van 2018 door de relatief hoge melkprijzen de wereldwijde melkproductie verder stijgt. De langdurige droogte in Noord-Europa heeft een negatieve invloed op de voerproductie. Dit zal wellicht de groei van de melkaanvoer in het vierde kwartaal enigszins onder druk zetten. De vraag naar zuivel op de wereldmarkt blijft waarschijnlijk hoog, dankzij een sterke economische groei in landen die zuivelproducten importeren, zoals China, landen in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.
0 reacties
|
Winst FrieslandCampina verder onder druk
De negatieve spiraal die Royal FrieslandCampina in 2017 in winstgevendheid liet zien, lijkt voorlopig nog niet ten einde. De winst over het eerste half jaar van 2018 daalt met 32,7 procent naar 109 miljoen euro, voornamelijk een gevolg van verliezen bij de verkoop van de basiszuivelproducten kaas, boter en melkpoeder.
Voorraden van deze drie basiszuivelproducten, die in voorafgaande maanden bij een hogere melkprijs waren geproduceerd, moesten met verlies worden verkocht.
Daarnaast heeft de hevige prijsconcurrentie in de kindervoedingsmarkt in Azië een nadelig effect op het bedrijfsresultaat. ‘De negatieve trend van toegevoegdewaarde-volumes is nog niet gekeerd. Dit onderstreept het belang van het vorig jaar ingezette transformatieproces’, zegt CEO Hein Schumacher.
Halvering nabetaling
De lagere winst betekent dat FrieslandCampina voor 2018 afstevent op een prestatietoeslag van 0,55 cent per kilo melk en een ledenreservering van 0,16 cent per kilo melk, tezamen een nabetaling van 0,71 cent per kilo melk over 2018.
Dat is bijna een halvering van de nabetaling over 2017. In 2017 bedroeg de totale nabetaling 1,33 cent per kilo melk, wat door de leden als teleurstellend werd ervaren. De leden-melkveehouders krijgen in september 75 procent van de voorlopige prestatietoeslag uitgekeerd, wat neerkomt op een interim-uitkering van 0,41 cent per kilo melk. Deze is 0,76 euro lager dan het eerste half jaar van 2017.
De garantieprijs over het eerste half jaar bedraagt 35,25 cent per kilo melk. Die is 0,4 cent lager dan over het eerste half jaar van 2017. De melkaanvoer van leden-melkveehouders is in het eerste halfjaar 2018 ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor afgenomen met 79,5 miljoen kilo (1,5 procent) tot 5.356 miljoen kilo melk.
Slagvaardige organisatie
FrieslandCampina zit midden in een ingrijpende reorganisatie en een transformatieproces. De zuivelcoöperatie wil de groei van ledenmelk aan banden leggen door vanaf 2019 een korting van 10 cent op melk te betalen die boven een bepaalde referentie wordt geproduceerd. Dit leidt momenteel tot veel discussie onder de leden.
De resultaten laten volgens RFC zien dat hard ingrijpen bittere noodzaak is. Schumacher: ‘Er loopt een intensief transformatieprogramma. Dit stelt ons in staat sneller in de markt te opereren en kosten structureel te verlagen.’
Vooruitzichten
De verwachting is dat in de tweede helft van 2018 door de relatief hoge melkprijzen de wereldwijde melkproductie verder stijgt. De langdurige droogte in Noord-Europa heeft een negatieve invloed op de voerproductie. Dit zal wellicht de groei van de melkaanvoer in het vierde kwartaal enigszins onder druk zetten.
De vraag naar zuivel op de wereldmarkt blijft waarschijnlijk hoog, dankzij een sterke economische groei in landen die zuivelproducten importeren, zoals China, landen in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.
REAGEER