maandag, 14 oktober, 2019 Lokale maatregelen in en om Natura 2000-gebieden zoals het vrijwillig saneren van veebedrijven leidt niet tot voldoende natuurherstel. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Environmental Research in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Een gebiedsgerichte, lokale aanpak is wel voorgesteld in de Kabinetsbrief Stikstof naar aanleiding van het eerdere advies van commissie-Remkes. Volgens de studie wordt een groot deel van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden echter veroorzaakt door bronnen buiten de provincie, waar een lokale aanpak geen invloed op heeft. Enorme inspanningen hele sector nodigVolgens Wageningen moeten alle emissiebronnen zoals verkeer, industrie en het buitenland een bijdrage leveren aan de forse reductie van de stikstofdepositie. Van de landbouw is als grootste bron van de stikstofdepositie (40 procent) ook een wezenlijke bijdrage aan de reductie nodig. Volgens het onderzoek zijn hiervoor echter enorme inspanningen nodig. Alleen het vrijwillig saneren van veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden is niet voldoende. Ook forse investeringen in milieutechnieken zijn noodzakelijk, net als dat de landbouw transformeert naar een extensievere veehouderij met reductie van de veestapel. 75 procent melkveehouders moet investerenVolgens de studie is het mogelijk om de ammoniakemissie uit stallen met 50 procent te reduceren door milieutechnische verbeteringen. Hiervoor moet echter wel 75 procent van de melkveehouders forse investeringen doen en dat terwijl de effectiviteit van de maatregelen niet altijd duidelijk is. WWF stelt voor om bufferzones rond Natura 2000-gebieden in te stellen, waarbij wordt overgegaan naar natuurinclusieve landbouw. Een extensief, grondgebonden landbouwsysteem dus met lokale kringlopen en met minder externe input zoals krachtvoer en kunstmest. Middelen beschikbaar stellenHet onderzoek geeft volgens WWF een duidelijk invulling aan wat er in de landbouw nodig is voor het beoogde herstel van de natuur. De overheid moet volgens de organisatie nu de benodigde middelen beschikbaar stellen, zodat boeren die omslag kunnen maken en toch ook nog een goede boterham kunnen verdienen. Klik hier om het hele rapport te lezen
0 reacties
|
Wageningen: sanering onvoldoende voor natuurherstel
![]() |
Lokale maatregelen in en om Natura 2000-gebieden zoals het vrijwillig saneren van veebedrijven leidt niet tot voldoende natuurherstel. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Environmental Research in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Een gebiedsgerichte, lokale aanpak is wel voorgesteld in de Kabinetsbrief Stikstof naar aanleiding van het eerdere advies van commissie-Remkes. Volgens de studie wordt een groot deel van de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden echter veroorzaakt door bronnen buiten de provincie, waar een lokale aanpak geen invloed op heeft.
Enorme inspanningen hele sector nodig
Volgens Wageningen moeten alle emissiebronnen zoals verkeer, industrie en het buitenland een bijdrage leveren aan de forse reductie van de stikstofdepositie.
Van de landbouw is als grootste bron van de stikstofdepositie (40 procent) ook een wezenlijke bijdrage aan de reductie nodig. Volgens het onderzoek zijn hiervoor echter enorme inspanningen nodig. Alleen het vrijwillig saneren van veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden is niet voldoende. Ook forse investeringen in milieutechnieken zijn noodzakelijk, net als dat de landbouw transformeert naar een extensievere veehouderij met reductie van de veestapel.
75 procent melkveehouders moet investeren
Volgens de studie is het mogelijk om de ammoniakemissie uit stallen met 50 procent te reduceren door milieutechnische verbeteringen. Hiervoor moet echter wel 75 procent van de melkveehouders forse investeringen doen en dat terwijl de effectiviteit van de maatregelen niet altijd duidelijk is.
WWF stelt voor om bufferzones rond Natura 2000-gebieden in te stellen, waarbij wordt overgegaan naar natuurinclusieve landbouw. Een extensief, grondgebonden landbouwsysteem dus met lokale kringlopen en met minder externe input zoals krachtvoer en kunstmest.
Middelen beschikbaar stellen
Het onderzoek geeft volgens WWF een duidelijk invulling aan wat er in de landbouw nodig is voor het beoogde herstel van de natuur. De overheid moet volgens de organisatie nu de benodigde middelen beschikbaar stellen, zodat boeren die omslag kunnen maken en toch ook nog een goede boterham kunnen verdienen.
Klik hier om het hele rapport te lezen
REAGEER