dinsdag, 8 oktober, 2019 De excretieforfaits van melkveehouders met hoogproductieve koeien worden vooralsnog niet gewijzigd. Ook de aanpassing voor zelfzuivelaars en biologische veebedrijven is voorlopig van de baan. Dat schrijft de minister van Landbouw Carola Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij komt tot dit besluit na een internetconsultatie over de actualisering van de excretieforfaits. Hierop kwamen maar liefst 416 reacties. 1150 bedrijven met meer dan 10.625 kg melkSchouten kondigde in augustus een wijziging van het fosfaatexcretiesysteem per 1 januari 2020 aan. Dit zou onder andere flinke gevolgen hebben voor melkveehouders die in de hoogste productieklasse vallen. Deze veehouders krijgen in de huidige excretieforfaits de fosfaatexcretie toegewezen van 10.625 kg melkproductie, ook al lag de werkelijke productie hoger. Uit mpr-data gegevens bleek dat dat zou gaan om ongeveer 1150 bedrijven. Investeringen van tonnen voor extra fosfaatrechtenIn de nieuwe regeling zouden er nieuwe excretieklassen bij komen, waardoor deze bedrijven op papier meer fosfaat gaan uitscheiden. ‘Melkveehouders met hoogproductieve koeien hebben bezwaar aangetekend, omdat zij in de nieuwe regeling extra fosfaatrechten moeten aankomen’, schrijft de minister. ‘Dit kan oplopen tot 11,2 kg fosfaatrechten per koe. Deze investeringen kunnen oplopen tot meerdere tonnen.’ Recht op meer fosfaatrechtenOok zijn er volgens haar melkveehouders die claimen dat zij op de peildatum voor het fosfaatrechtenstelsel al een gemiddelde melkproductie boven de 10.624 kg hadden, waardoor zij van mening zijn recht te hebben op meer fosfaatrechten dan zij op basis van de forfaits toegekend hebben gekregen. De minister geeft aan dat ze de aanpassingen voorlopig uitstelt en laat onderzoeken of er overgangsmaatregelingen nodig zijn. Wel schrijft ze dat ze meer excretieklassen gaat doorvoeren aan de onderkant van de tabel voor bedrijven met een lagere productie. Zelfzuivelaars op termijn naar werkelijke productieOok naar het verweer van zelfzuivelaars en biologische bedrijven is geluisterd. Ook hier geeft de minister aan dat de gevolgen van de excretie aanpassingen groot kunnen zijn. Bij zelfzuivelaars wil ze onderzoeken of er naast uitstel overgangsmaatregelen nodig zijn. Wel is ze voornemens om op termijn uit te gaan van de daadwerkelijke productie maar voorlopig wordt de bij zelfzuivelaars uitgegaan van een gemiddelde productie van 7500 kg melk. In de brief schrijft Schouten dat biologische bedrijven uit mogen blijven gaan van de huidige vaste forfaitaire stikstofexcretie. Daarmee krijgen ze tijd om te anticiperen op de nieuwe, vaak hogere forfaitaire stikstofnormen. Klik hier om de kamerbrief te lezen.
0 reacties
|
Voorlopig geen fosfaatkorting voor hardmelkers
De excretieforfaits van melkveehouders met hoogproductieve koeien worden vooralsnog niet gewijzigd.
Ook de aanpassing voor zelfzuivelaars en biologische veebedrijven is voorlopig van de baan. Dat schrijft de minister van Landbouw Carola Schouten vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Zij komt tot dit besluit na een internetconsultatie over de actualisering van de excretieforfaits. Hierop kwamen maar liefst 416 reacties.
1150 bedrijven met meer dan 10.625 kg melk
Schouten kondigde in augustus een wijziging van het fosfaatexcretiesysteem per 1 januari 2020 aan. Dit zou onder andere flinke gevolgen hebben voor melkveehouders die in de hoogste productieklasse vallen. Deze veehouders krijgen in de huidige excretieforfaits de fosfaatexcretie toegewezen van 10.625 kg melkproductie, ook al lag de werkelijke productie hoger. Uit mpr-data gegevens bleek dat dat zou gaan om ongeveer 1150 bedrijven.
Investeringen van tonnen voor extra fosfaatrechten
In de nieuwe regeling zouden er nieuwe excretieklassen bij komen, waardoor deze bedrijven op papier meer fosfaat gaan uitscheiden. ‘Melkveehouders met hoogproductieve koeien hebben bezwaar aangetekend, omdat zij in de nieuwe regeling extra fosfaatrechten moeten aankomen’, schrijft de minister. ‘Dit kan oplopen tot 11,2 kg fosfaatrechten per koe. Deze investeringen kunnen oplopen tot meerdere tonnen.’
Recht op meer fosfaatrechten
Ook zijn er volgens haar melkveehouders die claimen dat zij op de peildatum voor het fosfaatrechtenstelsel al een gemiddelde melkproductie boven de 10.624 kg hadden, waardoor zij van mening zijn recht te hebben op meer fosfaatrechten dan zij op basis van de forfaits toegekend hebben gekregen. De minister geeft aan dat ze de aanpassingen voorlopig uitstelt en laat onderzoeken of er overgangsmaatregelingen nodig zijn. Wel schrijft ze dat ze meer excretieklassen gaat doorvoeren aan de onderkant van de tabel voor bedrijven met een lagere productie.
Zelfzuivelaars op termijn naar werkelijke productie
Ook naar het verweer van zelfzuivelaars en biologische bedrijven is geluisterd. Ook hier geeft de minister aan dat de gevolgen van de excretie aanpassingen groot kunnen zijn. Bij zelfzuivelaars wil ze onderzoeken of er naast uitstel overgangsmaatregelen nodig zijn. Wel is ze voornemens om op termijn uit te gaan van de daadwerkelijke productie maar voorlopig wordt de bij zelfzuivelaars uitgegaan van een gemiddelde productie van 7500 kg melk.
In de brief schrijft Schouten dat biologische bedrijven uit mogen blijven gaan van de huidige vaste forfaitaire stikstofexcretie. Daarmee krijgen ze tijd om te anticiperen op de nieuwe, vaak hogere forfaitaire stikstofnormen.
Klik hier om de kamerbrief te lezen.
REAGEER