dinsdag, 11 juni, 2019 Minister Schouten wil samen met sectororganisaties zoeken naar praktische oplossingen voor de problemen die op korte termijn zijn ontstaan door de vernietiging van het Programma Aanpak Stikstof. Ze wil hierover voor het zomerreces duidelijkheid geven. Dit meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat ze in op de uitspraak van de Raad van State van twee weken geleden. Met sectororganisatiesHet hoogste rechtscollege verklaarde de systematiek van de PAS in strijd met Europese natuur- en milieuwetgeving. Ook werd aangegeven dat voortaan een vergunning nodig is voor beweiden en bemesten als dit natuurgebieden belast met extra stikstof. Daarnaast zijn activiteiten die onder een vrijstelling zijn gemeld, nu ook vergunningplichtig. De minister schrijft dat ze op korte termijn een praktische oplossing wil vinden voor de eisen omtrent beweiding, bemesting en activiteiten die de afgelopen jaren via een melding zijn geregistreerd. Hierbij zullen ook sectororganisaties worden betrokken. Vooraf zekerheidDe minister wijst erop dat het door de uitspraak van de Raad van State onvermijdelijk moeilijker zal worden om toestemming te krijgen voor toekomstige activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken. Maar ze geeft ook aan dat ze niet wil dat het verlenen van vergunningen helemaal stil komt te liggen. Door de uitspraak van de Raad van State moet gezocht moet worden naar een andere systematiek. Van maatregelen die worden genomen om de stikstofuitstoot te beperken, moet vooraf zeker zijn dat ze effectief zijn. De minister denkt onder andere aan vormen van salderen door het beëindigen van andere activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken. De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden.
0 reacties
|
Voor zomerreces duidelijkheid over beweiding en bemesting in PAS
Minister Schouten wil samen met sectororganisaties zoeken naar praktische oplossingen voor de problemen die op korte termijn zijn ontstaan door de vernietiging van het Programma Aanpak Stikstof.
Ze wil hierover voor het zomerreces duidelijkheid geven. Dit meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaat ze in op de uitspraak van de Raad van State van twee weken geleden.
Met sectororganisaties
Het hoogste rechtscollege verklaarde de systematiek van de PAS in strijd met Europese natuur- en milieuwetgeving. Ook werd aangegeven dat voortaan een vergunning nodig is voor beweiden en bemesten als dit natuurgebieden belast met extra stikstof. Daarnaast zijn activiteiten die onder een vrijstelling zijn gemeld, nu ook vergunningplichtig. De minister schrijft dat ze op korte termijn een praktische oplossing wil vinden voor de eisen omtrent beweiding, bemesting en activiteiten die de afgelopen jaren via een melding zijn geregistreerd. Hierbij zullen ook sectororganisaties worden betrokken.
Vooraf zekerheid
De minister wijst erop dat het door de uitspraak van de Raad van State onvermijdelijk moeilijker zal worden om toestemming te krijgen voor toekomstige activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken. Maar ze geeft ook aan dat ze niet wil dat het verlenen van vergunningen helemaal stil komt te liggen. Door de uitspraak van de Raad van State moet gezocht moet worden naar een andere systematiek. Van maatregelen die worden genomen om de stikstofuitstoot te beperken, moet vooraf zeker zijn dat ze effectief zijn. De minister denkt onder andere aan vormen van salderen door het beëindigen van andere activiteiten die stikstofuitstoot veroorzaken.
De volledige brief aan de Tweede Kamer is hier te downloaden.
REAGEER