Vleesprijzen slachtkoeien in de lift door groeiende vraag


De vraag naar goedkoop vlees neemt toe en daarmee de vleesprijs voor melkkoeien
dinsdag, 26 april, 2022

Niet alleen de zuivelprijzen lopen goed, ook de vleesprijzen voor melkvee groeien hard. Zo is de karkasprijs in Vlaanderen sinds begin dit jaar al gestegen van 3 euro per kilo, naar 4 euro nu.

In 2020 begon de langzame groei. Toen leverde een melkkoe met matige vleeskwaliteit nog ongeveer 2,50 euro op per kilogram. De prijs is sinds 2012 niet meer boven de 3 euro geweest, maar komt daar nu een euro bovenuit.

Ook prijsstijging in Nederland

In Nederland zien we vergelijkbare prijsstijgingen. Daar ligt de prijs, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, tussen de 4,50 en 5,60 euro per kilogram (gebaseerd op marktprijzen in Bunnik, Doetinchem en Leeuwarden). Begin dit jaar lag de prijzen nog ruim een euro lager bij de hoogste kwaliteit. Bij de laagste kwaliteitsscore kwam de prijs begin dit jaar rond de 3 euro uit, net zoals in Vlaanderen.

Minder melkvee naar slachthuizen

Volgens Roel Vaes heeft de prijsstijging te maken met de groeiende vraag naar goedkoper vlees, zo schrijft Vilt. Voor dat goedkopere vlees wordt vaak het vlees van oudere melkkoeien gebruikt. Daarnaast worden minder koeien naar de slacht gedaan, omdat de melkprijs zo hoog is. Dat laatste blijkt ook uit de statistieken van aangevoerde melkkoeien bij Vlaamse slachthuizen. In de tweede helft van vorig jaar was dit 2600 dieren per week, nu ligt dat op 1800 melkkoeien per week.
 


0 reacties

De vraag naar goedkoop vlees neemt toe en daarmee de vleesprijs voor melkkoeien
dinsdag, 26 april, 2022

Niet alleen de zuivelprijzen lopen goed, ook de vleesprijzen voor melkvee groeien hard. Zo is de karkasprijs in Vlaanderen sinds begin dit jaar al gestegen van 3 euro per kilo, naar 4 euro nu.

In 2020 begon de langzame groei. Toen leverde een melkkoe met matige vleeskwaliteit nog ongeveer 2,50 euro op per kilogram. De prijs is sinds 2012 niet meer boven de 3 euro geweest, maar komt daar nu een euro bovenuit.

Ook prijsstijging in Nederland

In Nederland zien we vergelijkbare prijsstijgingen. Daar ligt de prijs, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, tussen de 4,50 en 5,60 euro per kilogram (gebaseerd op marktprijzen in Bunnik, Doetinchem en Leeuwarden). Begin dit jaar lag de prijzen nog ruim een euro lager bij de hoogste kwaliteit. Bij de laagste kwaliteitsscore kwam de prijs begin dit jaar rond de 3 euro uit, net zoals in Vlaanderen.

Minder melkvee naar slachthuizen

Volgens Roel Vaes heeft de prijsstijging te maken met de groeiende vraag naar goedkoper vlees, zo schrijft Vilt. Voor dat goedkopere vlees wordt vaak het vlees van oudere melkkoeien gebruikt. Daarnaast worden minder koeien naar de slacht gedaan, omdat de melkprijs zo hoog is. Dat laatste blijkt ook uit de statistieken van aangevoerde melkkoeien bij Vlaamse slachthuizen. In de tweede helft van vorig jaar was dit 2600 dieren per week, nu ligt dat op 1800 melkkoeien per week.
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.