dinsdag, 26 april, 2022 Niet alleen de zuivelprijzen lopen goed, ook de vleesprijzen voor melkvee groeien hard. Zo is de karkasprijs in Vlaanderen sinds begin dit jaar al gestegen van 3 euro per kilo, naar 4 euro nu. In 2020 begon de langzame groei. Toen leverde een melkkoe met matige vleeskwaliteit nog ongeveer 2,50 euro op per kilogram. De prijs is sinds 2012 niet meer boven de 3 euro geweest, maar komt daar nu een euro bovenuit. Ook prijsstijging in NederlandIn Nederland zien we vergelijkbare prijsstijgingen. Daar ligt de prijs, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, tussen de 4,50 en 5,60 euro per kilogram (gebaseerd op marktprijzen in Bunnik, Doetinchem en Leeuwarden). Begin dit jaar lag de prijzen nog ruim een euro lager bij de hoogste kwaliteit. Bij de laagste kwaliteitsscore kwam de prijs begin dit jaar rond de 3 euro uit, net zoals in Vlaanderen. Minder melkvee naar slachthuizenVolgens Roel Vaes heeft de prijsstijging te maken met de groeiende vraag naar goedkoper vlees, zo schrijft Vilt. Voor dat goedkopere vlees wordt vaak het vlees van oudere melkkoeien gebruikt. Daarnaast worden minder koeien naar de slacht gedaan, omdat de melkprijs zo hoog is. Dat laatste blijkt ook uit de statistieken van aangevoerde melkkoeien bij Vlaamse slachthuizen. In de tweede helft van vorig jaar was dit 2600 dieren per week, nu ligt dat op 1800 melkkoeien per week.
0 reacties
|
Vleesprijzen slachtkoeien in de lift door groeiende vraag
Niet alleen de zuivelprijzen lopen goed, ook de vleesprijzen voor melkvee groeien hard. Zo is de karkasprijs in Vlaanderen sinds begin dit jaar al gestegen van 3 euro per kilo, naar 4 euro nu.
In 2020 begon de langzame groei. Toen leverde een melkkoe met matige vleeskwaliteit nog ongeveer 2,50 euro op per kilogram. De prijs is sinds 2012 niet meer boven de 3 euro geweest, maar komt daar nu een euro bovenuit.
Ook prijsstijging in Nederland
In Nederland zien we vergelijkbare prijsstijgingen. Daar ligt de prijs, afhankelijk van de kwaliteit van het vlees, tussen de 4,50 en 5,60 euro per kilogram (gebaseerd op marktprijzen in Bunnik, Doetinchem en Leeuwarden). Begin dit jaar lag de prijzen nog ruim een euro lager bij de hoogste kwaliteit. Bij de laagste kwaliteitsscore kwam de prijs begin dit jaar rond de 3 euro uit, net zoals in Vlaanderen.
Minder melkvee naar slachthuizen
Volgens Roel Vaes heeft de prijsstijging te maken met de groeiende vraag naar goedkoper vlees, zo schrijft Vilt. Voor dat goedkopere vlees wordt vaak het vlees van oudere melkkoeien gebruikt. Daarnaast worden minder koeien naar de slacht gedaan, omdat de melkprijs zo hoog is. Dat laatste blijkt ook uit de statistieken van aangevoerde melkkoeien bij Vlaamse slachthuizen. In de tweede helft van vorig jaar was dit 2600 dieren per week, nu ligt dat op 1800 melkkoeien per week.
REAGEER