donderdag, 26 maart, 2020 De vleesprijs van slachtkoeien staat flink onder druk als gevolg van de coronacrisis. Door overheidsmaatregelen is de afzet naar de foodservice stilgevallen alsook de export. Onder foodservice wordt verstaan de horeca, catering voor bedrijven, instellingen, scholen en vliegtuigen, en retail, fastservice restaurants, kiosken en andere gemakswinkels. ‘Juist deze kanalen zijn belangrijk voor het vlees van reforme melkkoeien’, vertelt Roel Vaes, adviseur melkvee bij de agrarische belangenvertegenwoordiging Boerenbond. Prijsdaling tot 20 procentDoor een verminderde afzet is de prijs van melkkoeien tussen de 10 en 20 procent gedaald, menen Vaes en andere ingewijden. ‘Er is veel minder vraag. Slachthuizen slachten minder omwille van de gedaalde vraag.’ Halvering geslachte dierenSwaegers slachthuis uit Hoogstraten, dat een van de grootste slachthuizen van reforme koeien is in Vlaanderen, beaamt dit. ‘Omdat we het vlees niet kwijt kunnen, hebben we deze week minder koeien geslacht. Zo’n 700 in plaats van de gebruikelijke 1300 op weekbasis’, zegt het bedrijf. Gehakt voor retail loopt nog welEen gedeelte van het vlees van melkkoeien zet Swaegers af via de retail in de vorm van gehakt. Door het wegvallen van de export, worden de betere stukken vlees tot gehakt verwerkt en gaan niet op export naar horecazaken in Frankrijk, Spanje en Portugal. Ook het Nederlandse vleesgroep Vion constateert een verstoring van de markt. ‘De afzet naar Zuid-Europa loopt moeilijk. Aan de andere kant loopt de gehaktafzet naar de retail dan weer goed’, aldus een woordvoerder. Koe langer op stal houdenHet is de vraag wat melkveehouders gaan voelen van de gedaalde vraag naar reforme koeien. ‘Wellicht zal er gekeken moeten worden om de dieren een paar weken langer op het bedrijf te houden’, suggereert Michael Gore van Federatie van het Belgische Vlees, Febev. ‘Aan de andere kant is het natuurlijk koffiedik kijken hoe de situatie zich in de nabije toekomst ontvouwt.’
0 reacties
|
Vleesprijs slachtkoeien onder druk
De vleesprijs van slachtkoeien staat flink onder druk als gevolg van de coronacrisis. Door overheidsmaatregelen is de afzet naar de foodservice stilgevallen alsook de export.
Onder foodservice wordt verstaan de horeca, catering voor bedrijven, instellingen, scholen en vliegtuigen, en retail, fastservice restaurants, kiosken en andere gemakswinkels. ‘Juist deze kanalen zijn belangrijk voor het vlees van reforme melkkoeien’, vertelt Roel Vaes, adviseur melkvee bij de agrarische belangenvertegenwoordiging Boerenbond.
Prijsdaling tot 20 procent
Door een verminderde afzet is de prijs van melkkoeien tussen de 10 en 20 procent gedaald, menen Vaes en andere ingewijden. ‘Er is veel minder vraag. Slachthuizen slachten minder omwille van de gedaalde vraag.’
Halvering geslachte dieren
Swaegers slachthuis uit Hoogstraten, dat een van de grootste slachthuizen van reforme koeien is in Vlaanderen, beaamt dit. ‘Omdat we het vlees niet kwijt kunnen, hebben we deze week minder koeien geslacht. Zo’n 700 in plaats van de gebruikelijke 1300 op weekbasis’, zegt het bedrijf.
Gehakt voor retail loopt nog wel
Een gedeelte van het vlees van melkkoeien zet Swaegers af via de retail in de vorm van gehakt. Door het wegvallen van de export, worden de betere stukken vlees tot gehakt verwerkt en gaan niet op export naar horecazaken in Frankrijk, Spanje en Portugal.
Ook het Nederlandse vleesgroep Vion constateert een verstoring van de markt. ‘De afzet naar Zuid-Europa loopt moeilijk. Aan de andere kant loopt de gehaktafzet naar de retail dan weer goed’, aldus een woordvoerder.
Koe langer op stal houden
Het is de vraag wat melkveehouders gaan voelen van de gedaalde vraag naar reforme koeien. ‘Wellicht zal er gekeken moeten worden om de dieren een paar weken langer op het bedrijf te houden’, suggereert Michael Gore van Federatie van het Belgische Vlees, Febev. ‘Aan de andere kant is het natuurlijk koffiedik kijken hoe de situatie zich in de nabije toekomst ontvouwt.’
REAGEER