Vlaamse veehouders profiteren meer van hoge zuivelnoteringen


Door de focus van de Belgische zuivelindustrie op ingrediënten hebben Vlaamse melkveehouders directer profijt van stijgende zuivelnoteringen
woensdag, 22 december, 2021

Vlaamse melkveehouders profiteren meer dan collega’s in andere landen van de sterk gestegen zuivelnoteringen.

Dit stelt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), in een artikel op de Vlaamse nieuwssite Vilt.

21 procent stijging in een jaar

In de maand oktober van dit jaar kregen melkveehouders in Vlaanderen gemiddeld 39,6 cent per liter melk betaald. In oktober 2020 was dit 32,6 cent, een stijging van ruim 21 procent. ‘En voor de laatste maanden zal deze stijging nog hoger zijn’, voorspelt Debergh. Hiermee hebben Vlaamse melkveehouders directer profijt van de sterk oplopende zuivelnoteringen dan collega’s in andere landen.

Veel in ingrediënten

Volgens Debergh komt dit doordat Belgische zuivelverwerkers een relatief groot deel van de ingenomen melk verwerken tot ingrediënten en een relatief klein deel tot consumentenproducten. Van de Belgische melk wordt volgens BCZ 26 procent verwerkt tot poeders, 21 procent gaat in room en 19,3 procent naar de kaasproductie. ‘In tegenstelling tot de ingrediënten stijgen de consumentenartikelen nauwelijks in prijs. Verwerkers die zich hierop toeleggen, hebben dan ook moeite om hun leveranciers meer uit te betalen en hun rentabiliteit kan onder druk komen staan’, legt de bestuurder uit.

Concurrentie tussen verwerkers

Een tweede verklaring voor de snel stijgende melkprijzen in België is volgens Debergh de toegenomen verwerkingscapaciteit. ‘Er zijn dit jaar een aantal nieuwe verwerkingslijnen in gebruik genomen. Doordat zuivelverwerkers deze capaciteit proberen vol te krijgen, treedt er een zekere concurrentie op’, legt hij uit. ‘Daarvan kunnen de boeren profiteren.’


0 reacties

Door de focus van de Belgische zuivelindustrie op ingrediënten hebben Vlaamse melkveehouders directer profijt van stijgende zuivelnoteringen
woensdag, 22 december, 2021

Vlaamse melkveehouders profiteren meer dan collega’s in andere landen van de sterk gestegen zuivelnoteringen.

Dit stelt Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ), in een artikel op de Vlaamse nieuwssite Vilt.

21 procent stijging in een jaar

In de maand oktober van dit jaar kregen melkveehouders in Vlaanderen gemiddeld 39,6 cent per liter melk betaald. In oktober 2020 was dit 32,6 cent, een stijging van ruim 21 procent. ‘En voor de laatste maanden zal deze stijging nog hoger zijn’, voorspelt Debergh. Hiermee hebben Vlaamse melkveehouders directer profijt van de sterk oplopende zuivelnoteringen dan collega’s in andere landen.

Veel in ingrediënten

Volgens Debergh komt dit doordat Belgische zuivelverwerkers een relatief groot deel van de ingenomen melk verwerken tot ingrediënten en een relatief klein deel tot consumentenproducten. Van de Belgische melk wordt volgens BCZ 26 procent verwerkt tot poeders, 21 procent gaat in room en 19,3 procent naar de kaasproductie. ‘In tegenstelling tot de ingrediënten stijgen de consumentenartikelen nauwelijks in prijs. Verwerkers die zich hierop toeleggen, hebben dan ook moeite om hun leveranciers meer uit te betalen en hun rentabiliteit kan onder druk komen staan’, legt de bestuurder uit.

Concurrentie tussen verwerkers

Een tweede verklaring voor de snel stijgende melkprijzen in België is volgens Debergh de toegenomen verwerkingscapaciteit. ‘Er zijn dit jaar een aantal nieuwe verwerkingslijnen in gebruik genomen. Doordat zuivelverwerkers deze capaciteit proberen vol te krijgen, treedt er een zekere concurrentie op’, legt hij uit. ‘Daarvan kunnen de boeren profiteren.’

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.