maandag, 3 mei, 2021 In afwachting van een definitieve stikstofwet (Programmatische Aanpak Stikstof of PAS) later dit jaar heeft de Vlaamse regering een akkoord gevonden over een tijdelijke regeling voor de stikstofuitstoot vanuit de landbouw en de industrie. De nieuwe regeling was nodig nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopige stikstofkader had onderuitgehaald en elke nieuwe milieuvergunning blokkeerde. Nieuwe vergunning: geen impact op natuurIn de tijdelijke regeling mag er bij verlengingen of nieuwe vergunningen in de landbouwsector (veeteelt en mestverwerking) nul procent impact zijn op de omliggende natuur, eventueel met bijkomende maatregelen om de ammoniakuitstoot te verminderen. Voor uitstoot van stikstofoxide door de industrie bedraagt de drempel 1 procent. Projecten die de drempel van 1 procent overschrijden, moeten een ‘passende beoordeling’ ondergaan en eventueel maatregelen nemen om de emissies te beperken. Onbegrip over voorrang voor industrieDe Vlaamse Boerenbond vindt het onbegrijpelijk dat de uitstoot van stikstof bij de industrie wel mag stijgen in tegenstelling tot de landbouw. ‘Een kilo stikstof is een kilo stikstof, of die nu van een stal of van een fabriek komt. We zijn benieuwd of een dergelijke benadering zal standhouden voor de rechter. En of deze instructie wel de beloofde rechtszekerheid biedt’, zo laat de organisatie weten. ‘Als er duidelijk inspanningen van onze sector worden verwacht, rekenen wij erop dat wij de komende maanden volop en volwaardig bij de voorbereidingen van de nieuwe wetgeving worden betrokken’, zo stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.
0 reacties
|
Vlaamse stikstofregels strenger voor landbouw dan voor industrie
In afwachting van een definitieve stikstofwet (Programmatische Aanpak Stikstof of PAS) later dit jaar heeft de Vlaamse regering een akkoord gevonden over een tijdelijke regeling voor de stikstofuitstoot vanuit de landbouw en de industrie.
De nieuwe regeling was nodig nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopige stikstofkader had onderuitgehaald en elke nieuwe milieuvergunning blokkeerde.
Nieuwe vergunning: geen impact op natuur
In de tijdelijke regeling mag er bij verlengingen of nieuwe vergunningen in de landbouwsector (veeteelt en mestverwerking) nul procent impact zijn op de omliggende natuur, eventueel met bijkomende maatregelen om de ammoniakuitstoot te verminderen.
Voor uitstoot van stikstofoxide door de industrie bedraagt de drempel 1 procent. Projecten die de drempel van 1 procent overschrijden, moeten een ‘passende beoordeling’ ondergaan en eventueel maatregelen nemen om de emissies te beperken.
Onbegrip over voorrang voor industrie
De Vlaamse Boerenbond vindt het onbegrijpelijk dat de uitstoot van stikstof bij de industrie wel mag stijgen in tegenstelling tot de landbouw. ‘Een kilo stikstof is een kilo stikstof, of die nu van een stal of van een fabriek komt. We zijn benieuwd of een dergelijke benadering zal standhouden voor de rechter. En of deze instructie wel de beloofde rechtszekerheid biedt’, zo laat de organisatie weten.
‘Als er duidelijk inspanningen van onze sector worden verwacht, rekenen wij erop dat wij de komende maanden volop en volwaardig bij de voorbereidingen van de nieuwe wetgeving worden betrokken’, zo stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.
REAGEER