woensdag, 16 maart, 2022 Het Vlaams stikstofakkoord komt er per saldo op neer dat de stikstofuitstoot uit de melkveehouderij in 2030 met 24 procent moet zijn gereduceerd. Dit vertelt Roel Vaes van Boerenbond in een achtergrondartikel in het maartnummer van Veeteelt. Groei sinds referentiejaar 2015In het akkoord dat de Vlaamse regering eind februari bereikte staat dat de melkveehouderij in 2030 een sectorale stikstofreductie van 15 procent moet realiseren op straffe van een inkrimping van de veestapel. Hierbij is 2015 het referentiejaar. Omdat sindsdien de melkveestapel stevig is gegroeid komt deze eis per saldo neer op een reductie van bijna 24 procent ten opzichte van de huidige situatie, zo heeft Boerenbond berekend. Ter vergelijking: de vleesveestapel kromp na 2015 en moet daardoor per saldo ‘maar’ 7,7 procent reduceren. Min 5 procent op bedrijfsniveauDaarnaast wordt van rundveehouders tegen 2030 verwacht dat de stikstofproductie op bedrijfsniveau met 5 procent is gereduceerd. Dit kan worden behaald door minder dieren te houden, maar ook met maatregelen die voorkomen op de zogenaamde PAS-lijst zoals toepassing van weidegang, of investeringen in een mestschuif- of robot, emissiearme vloer of luchtwasser. Aansturen op krimpDe discrepantie tussen de doelstellingen op bedrijfs- en sectorniveau suggereren volgens Boerenbond dat de overheid per saldo aanstuurt op krimp van de veestapel. ‘Veel ondernemers die richting hun pensioen lopen en geen opvolging hebben, zullen geen bijkomende investeringen willen doen en zullen ermee stoppen’, voorspelt Roel Vaes. Een achtergrondverhaal over de impact van het Vlaams stikstofakkoord op de melkveehouderij is te lezen in het maartnummer van Veeteelt, dat eind deze week verschijnt.
0 reacties
|
Vlaamse melkveesector moet 24 procent stikstof reduceren
![]() |
Het Vlaams stikstofakkoord komt er per saldo op neer dat de stikstofuitstoot uit de melkveehouderij in 2030 met 24 procent moet zijn gereduceerd.
Dit vertelt Roel Vaes van Boerenbond in een achtergrondartikel in het maartnummer van Veeteelt.
Groei sinds referentiejaar 2015
In het akkoord dat de Vlaamse regering eind februari bereikte staat dat de melkveehouderij in 2030 een sectorale stikstofreductie van 15 procent moet realiseren op straffe van een inkrimping van de veestapel. Hierbij is 2015 het referentiejaar. Omdat sindsdien de melkveestapel stevig is gegroeid komt deze eis per saldo neer op een reductie van bijna 24 procent ten opzichte van de huidige situatie, zo heeft Boerenbond berekend. Ter vergelijking: de vleesveestapel kromp na 2015 en moet daardoor per saldo ‘maar’ 7,7 procent reduceren.
Min 5 procent op bedrijfsniveau
Daarnaast wordt van rundveehouders tegen 2030 verwacht dat de stikstofproductie op bedrijfsniveau met 5 procent is gereduceerd. Dit kan worden behaald door minder dieren te houden, maar ook met maatregelen die voorkomen op de zogenaamde PAS-lijst zoals toepassing van weidegang, of investeringen in een mestschuif- of robot, emissiearme vloer of luchtwasser.
Aansturen op krimp
De discrepantie tussen de doelstellingen op bedrijfs- en sectorniveau suggereren volgens Boerenbond dat de overheid per saldo aanstuurt op krimp van de veestapel. ‘Veel ondernemers die richting hun pensioen lopen en geen opvolging hebben, zullen geen bijkomende investeringen willen doen en zullen ermee stoppen’, voorspelt Roel Vaes.
Een achtergrondverhaal over de impact van het Vlaams stikstofakkoord op de melkveehouderij is te lezen in het maartnummer van Veeteelt, dat eind deze week verschijnt.
REAGEER