vrijdag, 18 februari, 2022 Het vetgehalte in de melk in Amerika blijft stijgen. In midden-Amerikaanse staten als Kansas, Oklahoma en grote delen van onder meer Colorado, Illinois en Nebraska nam het vetpercentage in 2021 toe van gemiddeld 3,93% naar 3,98%. Dat meldt Hoard’s Dairyman op basis van cijfers van de Central Federal Milk Marketing Order. Dieptepunt op 3,6% in 2010Dat is een fikse stijging vergeleken met 2010, toen het vetgehalte in deze staten met 3,6% een dieptepunt bereikte. in de jaren erna steeg het vetgehalte rap. In 2013 passeerde het vetgehalte de grens van 3,7%, in 2017 werd de 3,8% aangetikt en in 2019 overschreed het vetgehalte de grens van 3,9%. In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage. Lag dat in 2000 in de midden-Amerikaanse staten nog op 3,18%, in 2011 was dat gestegen naar 3,25%. Van 2012 tot 2016 stabiliseerde het eiwitgehalte, maar de afgelopen vijf jaar steeg het continu om in 2021 uit te komen op 3,40%. Zuivelfabrieken limiteren kilo’s melkVolgens Hoard’s Dairyman heeft de stijging in gehalten niet zo zeer te maken met een verschuiving in rassen, maar meer met genetica, genomic selection en voeding. Ook wijst Hoard’s erop dat zuivelfabrieken de hoeveelheid melk die veehouders mogen aanleveren, limiteren. Die beperkingen gelden wel voor kilo’s melk, maar niet voor kilo’s vet en eiwit.
0 reacties
|
Vetgehalte in Amerikaanse melk nadert 4 procent
Het vetgehalte in de melk in Amerika blijft stijgen.
In midden-Amerikaanse staten als Kansas, Oklahoma en grote delen van onder meer Colorado, Illinois en Nebraska nam het vetpercentage in 2021 toe van gemiddeld 3,93% naar 3,98%. Dat meldt Hoard’s Dairyman op basis van cijfers van de Central Federal Milk Marketing Order.
Dieptepunt op 3,6% in 2010
Dat is een fikse stijging vergeleken met 2010, toen het vetgehalte in deze staten met 3,6% een dieptepunt bereikte. in de jaren erna steeg het vetgehalte rap. In 2013 passeerde het vetgehalte de grens van 3,7%, in 2017 werd de 3,8% aangetikt en in 2019 overschreed het vetgehalte de grens van 3,9%.
In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage. Lag dat in 2000 in de midden-Amerikaanse staten nog op 3,18%, in 2011 was dat gestegen naar 3,25%. Van 2012 tot 2016 stabiliseerde het eiwitgehalte, maar de afgelopen vijf jaar steeg het continu om in 2021 uit te komen op 3,40%.
Zuivelfabrieken limiteren kilo’s melk
Volgens Hoard’s Dairyman heeft de stijging in gehalten niet zo zeer te maken met een verschuiving in rassen, maar meer met genetica, genomic selection en voeding. Ook wijst Hoard’s erop dat zuivelfabrieken de hoeveelheid melk die veehouders mogen aanleveren, limiteren. Die beperkingen gelden wel voor kilo’s melk, maar niet voor kilo’s vet en eiwit.
REAGEER