Vetgehalte in Amerikaanse melk nadert 4 procent


In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage, naar 3,40% in 2021
vrijdag, 18 februari, 2022

Het vetgehalte in de melk in Amerika blijft stijgen.

In midden-Amerikaanse staten als Kansas, Oklahoma en grote delen van onder meer Colorado, Illinois en Nebraska nam het vetpercentage in 2021 toe van gemiddeld 3,93% naar 3,98%. Dat meldt Hoard’s Dairyman op basis van cijfers van de Central Federal Milk Marketing Order.

Dieptepunt op 3,6% in 2010

Dat is een fikse stijging vergeleken met 2010, toen het vetgehalte in deze staten met 3,6% een dieptepunt bereikte. in de jaren erna steeg het vetgehalte rap. In 2013 passeerde het vetgehalte de grens van 3,7%, in 2017 werd de 3,8% aangetikt en in 2019 overschreed het vetgehalte de grens van 3,9%.

In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage. Lag dat in 2000 in de midden-Amerikaanse staten nog op 3,18%, in 2011 was dat gestegen naar 3,25%. Van 2012 tot 2016 stabiliseerde het eiwitgehalte, maar de afgelopen vijf jaar steeg het continu om in 2021 uit te komen op 3,40%.  

Zuivelfabrieken limiteren kilo’s melk

Volgens Hoard’s Dairyman heeft de stijging in gehalten niet zo zeer te maken met een verschuiving in rassen, maar meer met genetica, genomic selection en voeding. Ook wijst Hoard’s erop dat zuivelfabrieken de hoeveelheid melk die veehouders mogen aanleveren, limiteren. Die beperkingen gelden wel voor kilo’s melk, maar niet voor kilo’s vet en eiwit.


0 reacties

In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage, naar 3,40% in 2021
vrijdag, 18 februari, 2022

Het vetgehalte in de melk in Amerika blijft stijgen.

In midden-Amerikaanse staten als Kansas, Oklahoma en grote delen van onder meer Colorado, Illinois en Nebraska nam het vetpercentage in 2021 toe van gemiddeld 3,93% naar 3,98%. Dat meldt Hoard’s Dairyman op basis van cijfers van de Central Federal Milk Marketing Order.

Dieptepunt op 3,6% in 2010

Dat is een fikse stijging vergeleken met 2010, toen het vetgehalte in deze staten met 3,6% een dieptepunt bereikte. in de jaren erna steeg het vetgehalte rap. In 2013 passeerde het vetgehalte de grens van 3,7%, in 2017 werd de 3,8% aangetikt en in 2019 overschreed het vetgehalte de grens van 3,9%.

In het kielzog van het vetgehalte steeg ook het eiwitpercentage. Lag dat in 2000 in de midden-Amerikaanse staten nog op 3,18%, in 2011 was dat gestegen naar 3,25%. Van 2012 tot 2016 stabiliseerde het eiwitgehalte, maar de afgelopen vijf jaar steeg het continu om in 2021 uit te komen op 3,40%.  

Zuivelfabrieken limiteren kilo’s melk

Volgens Hoard’s Dairyman heeft de stijging in gehalten niet zo zeer te maken met een verschuiving in rassen, maar meer met genetica, genomic selection en voeding. Ook wijst Hoard’s erop dat zuivelfabrieken de hoeveelheid melk die veehouders mogen aanleveren, limiteren. Die beperkingen gelden wel voor kilo’s melk, maar niet voor kilo’s vet en eiwit.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.