donderdag, 30 januari, 2020 De Nederlandse zuivelketen heeft in 2018 bij acht van de negen duurzaamheidsthema’s progressie geboekt. Alleen het verlengen van de levensduur van de Nederlandse koe blijft duidelijk achter bij de doelstelling. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van Wageningen Economic Research, dat in opdracht van de Duurzame Zuivelketen de verduurzaming in de zuivelketen onderzoekt. Vijf van de negen doelen behaaldVijf van doelen die de zuivelketen zichzelf heeft opgelegd, zijn inmiddels gehaald: verantwoord antibioticagebruik, energie-efficiëntie, gebruik van verantwoorde soja, hoger percentage weidegang en minder fosfaatexcretie. Bij de uitstoot van ammoniak en het terugdringen van emissies worden volgens de onderzoekers wel goede stappen gezet, maar zijn de doelen nog niet gehaald. Voor de doelen rondom dierwelzijn en biodiversiteit zijn monitoringssystematieken ontwikkeld. Daarmee kan de voortgang worden gevolgd en doelen worden vastgesteld. Levensduur loopt terugDe meeste zorgen hebben de onderzoekers over de doelstelling van de levensduur van de melkkoe. In 2011 werd gesteld dat deze in 2020 met een half jaar verhoogd zou moeten worden naar 6 jaar, 2 maanden en 11 dagen. Dat streven lijkt verre van gelukt, de levensduur is afgelopen jaren verder gedaald, mede als gevolg van wetgeving zoals het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten. In 2018 lag de levensduur, op basis van I&R-data, op 5 jaar, 6 maanden en 20 dagen. Dat is een daling van 9 dagen ten opzichte van 2017 en ten opzichte van 2011 zelfs 52 dagen. Klik hier om het hele rapport van de Duurzame Zuivelketen te lezen.
0 reacties
|
Verduurzaming in de zuivelketen, levensduur blijft zorgenkind
De Nederlandse zuivelketen heeft in 2018 bij acht van de negen duurzaamheidsthema’s progressie geboekt.
Alleen het verlengen van de levensduur van de Nederlandse koe blijft duidelijk achter bij de doelstelling. Dat blijkt uit de jaarlijkse analyse van Wageningen Economic Research, dat in opdracht van de Duurzame Zuivelketen de verduurzaming in de zuivelketen onderzoekt.
Vijf van de negen doelen behaald
Vijf van doelen die de zuivelketen zichzelf heeft opgelegd, zijn inmiddels gehaald: verantwoord antibioticagebruik, energie-efficiëntie, gebruik van verantwoorde soja, hoger percentage weidegang en minder fosfaatexcretie.
Bij de uitstoot van ammoniak en het terugdringen van emissies worden volgens de onderzoekers wel goede stappen gezet, maar zijn de doelen nog niet gehaald. Voor de doelen rondom dierwelzijn en biodiversiteit zijn monitoringssystematieken ontwikkeld. Daarmee kan de voortgang worden gevolgd en doelen worden vastgesteld.
Levensduur loopt terug
De meeste zorgen hebben de onderzoekers over de doelstelling van de levensduur van de melkkoe. In 2011 werd gesteld dat deze in 2020 met een half jaar verhoogd zou moeten worden naar 6 jaar, 2 maanden en 11 dagen. Dat streven lijkt verre van gelukt, de levensduur is afgelopen jaren verder gedaald, mede als gevolg van wetgeving zoals het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten. In 2018 lag de levensduur, op basis van I&R-data, op 5 jaar, 6 maanden en 20 dagen. Dat is een daling van 9 dagen ten opzichte van 2017 en ten opzichte van 2011 zelfs 52 dagen.
Klik hier om het hele rapport van de Duurzame Zuivelketen te lezen.
REAGEER