donderdag, 30 september, 2021 Het zaaien van een verplicht vanggewas na de maisoogst kan ook nog na 1 oktober. Dat schrijft demissionair landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Opmerkelijk is dat ze daarmee tegen het advies ingaat van de Technische Commissie Bodem (TCB). Vanggewas nauwelijks nuttig bij later zaaienDoor de late maisoogst kunnen veel veehouders niet voldoen aan de eis om vóór 1 oktober het vanggewas te zaaien. Diverse landbouworganisaties en politieke partijen (waaronder NMV, LTO en BBB) hadden de minister om uitstel gevraagd. Het zaaien van een vanggewas op zand- en lössgronden kan nu nog tot 31 oktober, of in elk geval uiterlijk drie dagen na de oogstdatum. De TCB had de minister echter geadviseerd om geen uitstel te verlenen, omdat het vastleggen van stikstof door een vanggewas na 1 oktober sterk afneemt. Ook lijkt het nauwelijks haalbaar dat het gewas rond 1 november de bodem bedekt. Dat de voederwaarde niet optimaal is als vóór 1 oktober geoogst zou moeten worden, vindt de TCB geen argument voor uitstel. Eventuele perssapverliezen zouden bij het inkuilen volgens de commissie opgevangen kunnen worden in een absorberende onderlaag. Meer methaanvormingDat Schouten toch anders besluit, komt met name door een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Het CDM stelt dat het oogsten van onrijpe mais de kans op pensverzuring vergroot, wat mogelijk leidt tot een lagere melkgift per koe en een verhoogde methaanemissie per koe en per geproduceerde kilogram melk. Ook stelt CDM dat de capaciteit bij loonwerkers niet voldoende is om vóór 1 oktober alle mais geoogst te hebben. Gevolgen voor gebruikersnorm maisDe minister schrijft dat ze wil voorkomen dat een een groot deel van de sector met onvoorziene, onevenredig zware consequenties te maken krijgt, en dat ze daarom uitstel verleent. Het te laat zaaien van een vanggewas kan gevolgen hebben voor landbouwsubsidies. Het uitstel heeft wel negatieve gevolgen. De minister kondigt aan dat ze volgend jaar de korting op de gebruikersnorm voor mais wil verhogen. Deze korting wordt toegepast na het scheuren van grasland op zand- en lössgronden.
0 reacties
|
Uitstel zaaien vanggewas na maisoogst ondanks negatief advies TCB
Het zaaien van een verplicht vanggewas na de maisoogst kan ook nog na 1 oktober.
Dat schrijft demissionair landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Opmerkelijk is dat ze daarmee tegen het advies ingaat van de Technische Commissie Bodem (TCB).
Vanggewas nauwelijks nuttig bij later zaaien
Door de late maisoogst kunnen veel veehouders niet voldoen aan de eis om vóór 1 oktober het vanggewas te zaaien. Diverse landbouworganisaties en politieke partijen (waaronder NMV, LTO en BBB) hadden de minister om uitstel gevraagd.
Het zaaien van een vanggewas op zand- en lössgronden kan nu nog tot 31 oktober, of in elk geval uiterlijk drie dagen na de oogstdatum. De TCB had de minister echter geadviseerd om geen uitstel te verlenen, omdat het vastleggen van stikstof door een vanggewas na 1 oktober sterk afneemt. Ook lijkt het nauwelijks haalbaar dat het gewas rond 1 november de bodem bedekt.
Dat de voederwaarde niet optimaal is als vóór 1 oktober geoogst zou moeten worden, vindt de TCB geen argument voor uitstel. Eventuele perssapverliezen zouden bij het inkuilen volgens de commissie opgevangen kunnen worden in een absorberende onderlaag.
Meer methaanvorming
Dat Schouten toch anders besluit, komt met name door een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Het CDM stelt dat het oogsten van onrijpe mais de kans op pensverzuring vergroot, wat mogelijk leidt tot een lagere melkgift per koe en een verhoogde methaanemissie per koe en per geproduceerde kilogram melk.
Ook stelt CDM dat de capaciteit bij loonwerkers niet voldoende is om vóór 1 oktober alle mais geoogst te hebben.
Gevolgen voor gebruikersnorm mais
De minister schrijft dat ze wil voorkomen dat een een groot deel van de sector met onvoorziene, onevenredig zware consequenties te maken krijgt, en dat ze daarom uitstel verleent. Het te laat zaaien van een vanggewas kan gevolgen hebben voor landbouwsubsidies.
Het uitstel heeft wel negatieve gevolgen. De minister kondigt aan dat ze volgend jaar de korting op de gebruikersnorm voor mais wil verhogen. Deze korting wordt toegepast na het scheuren van grasland op zand- en lössgronden.
REAGEER