woensdag, 1 juli, 2020 De helft van de melkveehouders heeft over de afgelopen vier kwartalen (2e kwartaal 2019 tm 1e kwartaal 2020) een kritieke melkopbrengst van meer dan 36 cent per kilo melk en 80 procent komt bij een melkopbrengst van minder dan 34 cent in liquiditeitsproblemen. Dit blijkt uit de boekhoudingen van klanten van Alfa Accountants en Adviseurs, samengevat in de publicatie ‘cijfers die spreken’. In liquiditeitsproblemenAls er geen maatregelen worden getroffen, zullen veel bedrijven hierdoor dit jaar te maken krijgen met liquiditeitstekorten. In maart 2020 was de melkprijs nog ruim 38 cent maar deze kwam door de coronacrisis sterk onder druk te staan. De gemiddelde melkprijs voor juni bedraagt bijvoorbeeld 32,5 cent. Aflossingen uitstellenAlfa adviseert klanten gebruik te maken van het aanbod van hun bank om aflossingen -en in sommige gevallen ook rentebetalingen- zes maanden uit te stellen. Hierdoor dalen de uitgaven over 2020 met gemiddeld 3 cent per kilo melk. ‘Als het lukt om later geld over te houden kan het niet afgeloste bedrag zonder meerkosten alsnog worden afgelost’, geeft Alfa aan. Voorschot betalingsrechtenTot 15 juni kon bij RVO ook een verzoek worden ingediend om in juli al een voorschot van 300 euro per hectare te ontvangen op toeslagen van de EU. Dit kan veel bedrijven op korte termijn lucht bieden. Als zowel van het uitstellen van aflossingen als van de voorschotbetaling gebruik wordt gemaakt kan op een gemiddeld bedrijf de zomerdip in liquiditeit dit jaar zelfs lager zijn dan in andere jaren, zelfs bij een aanhoudend lage melkprijs. Besparen op proceskostenAlfa wijst er ook op dat veel veehouders nog mogelijkheden hebben om te besparen op proceskosten. Zo weten de 25 procent beste bedrijven ten opzichte van gemiddelde bedrijven zo’n 3,5 cent per kilo melk minder uit te geven aan kosten die direct kunnen worden toegerekend aan de melkproductie.
0 reacties
|
Tachtig procent bedrijven in problemen bij melkprijs van 34 cent
De helft van de melkveehouders heeft over de afgelopen vier kwartalen (2e kwartaal 2019 tm 1e kwartaal 2020) een kritieke melkopbrengst van meer dan 36 cent per kilo melk en 80 procent komt bij een melkopbrengst van minder dan 34 cent in liquiditeitsproblemen.
Dit blijkt uit de boekhoudingen van klanten van Alfa Accountants en Adviseurs, samengevat in de publicatie ‘cijfers die spreken’.
In liquiditeitsproblemen
Als er geen maatregelen worden getroffen, zullen veel bedrijven hierdoor dit jaar te maken krijgen met liquiditeitstekorten. In maart 2020 was de melkprijs nog ruim 38 cent maar deze kwam door de coronacrisis sterk onder druk te staan. De gemiddelde melkprijs voor juni bedraagt bijvoorbeeld 32,5 cent.
Aflossingen uitstellen
Alfa adviseert klanten gebruik te maken van het aanbod van hun bank om aflossingen -en in sommige gevallen ook rentebetalingen- zes maanden uit te stellen. Hierdoor dalen de uitgaven over 2020 met gemiddeld 3 cent per kilo melk. ‘Als het lukt om later geld over te houden kan het niet afgeloste bedrag zonder meerkosten alsnog worden afgelost’, geeft Alfa aan.
Voorschot betalingsrechten
Tot 15 juni kon bij RVO ook een verzoek worden ingediend om in juli al een voorschot van 300 euro per hectare te ontvangen op toeslagen van de EU. Dit kan veel bedrijven op korte termijn lucht bieden. Als zowel van het uitstellen van aflossingen als van de voorschotbetaling gebruik wordt gemaakt kan op een gemiddeld bedrijf de zomerdip in liquiditeit dit jaar zelfs lager zijn dan in andere jaren, zelfs bij een aanhoudend lage melkprijs.
Besparen op proceskosten
Alfa wijst er ook op dat veel veehouders nog mogelijkheden hebben om te besparen op proceskosten. Zo weten de 25 procent beste bedrijven ten opzichte van gemiddelde bedrijven zo’n 3,5 cent per kilo melk minder uit te geven aan kosten die direct kunnen worden toegerekend aan de melkproductie.
REAGEER