vrijdag, 23 oktober, 2020 De liquiditeitspositie van de Nederlandse melkveebedrijven is in het derde kwartaal gestegen. De rekening-courant steeg gemiddeld met 2600 euro, ongeveer 25 euro per melkkoe, zo blijkt volgens ABN Amro uit de liquiditeitsmonitor. Voorschot betalingsrechtenDe positieve cijfers zijn vooral te danken aan de maatregelen en tegemoetkomingen als gevolg van de coronacrisis. Zo keerde RVO al een voorschot van gemiddeld 9000 euro uit voor de betalingsrechten. Die uitbetaling vindt normaal gesproken in december plaats. Ook hebben bedrijven gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de aflossingverplichtingen op te schorten en het betalen van belastingen uit te stellen. Ontwikkeling melkprijzen onzekerDe gestegen liquiditeitspositie vertelt daarom maar het halve verhaal. De melkinkomsten namen met 3,5 procent af (gemiddeld 4300 euro) en ook de kalverprijzen daalden. Daarnaast werd er minder geïnvesteerd en daalde de post overige uitgaven. Het terugkerende coronavirus voorspelt weinig goeds voor de komende periode. De zuivelprijzen zijn enigszins hersteld van de coronacrisis in maart, maar de zuivelmarkt is erg onzeker. Een hogere melkproductie in de EU van 2 procent alsook opgebouwde zuivelvoorraden in de VS zullen de prijsontwikkelingen geen goed doen. Ook komt er een einde aan de collectieve maatregelen van banken om de aflossingen op te schorten.
0 reacties
|
Stijgende liquiditeit melkveebedrijven vertelt halve verhaal
![]() |
De liquiditeitspositie van de Nederlandse melkveebedrijven is in het derde kwartaal gestegen.
De rekening-courant steeg gemiddeld met 2600 euro, ongeveer 25 euro per melkkoe, zo blijkt volgens ABN Amro uit de liquiditeitsmonitor.
Voorschot betalingsrechten
De positieve cijfers zijn vooral te danken aan de maatregelen en tegemoetkomingen als gevolg van de coronacrisis. Zo keerde RVO al een voorschot van gemiddeld 9000 euro uit voor de betalingsrechten. Die uitbetaling vindt normaal gesproken in december plaats. Ook hebben bedrijven gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de aflossingverplichtingen op te schorten en het betalen van belastingen uit te stellen.
Ontwikkeling melkprijzen onzeker
De gestegen liquiditeitspositie vertelt daarom maar het halve verhaal. De melkinkomsten namen met 3,5 procent af (gemiddeld 4300 euro) en ook de kalverprijzen daalden. Daarnaast werd er minder geïnvesteerd en daalde de post overige uitgaven.
Het terugkerende coronavirus voorspelt weinig goeds voor de komende periode. De zuivelprijzen zijn enigszins hersteld van de coronacrisis in maart, maar de zuivelmarkt is erg onzeker. Een hogere melkproductie in de EU van 2 procent alsook opgebouwde zuivelvoorraden in de VS zullen de prijsontwikkelingen geen goed doen. Ook komt er een einde aan de collectieve maatregelen van banken om de aflossingen op te schorten.
REAGEER