donderdag, 20 december, 2018 Het sleepvoetsysteem in combinatie met het toevoegen van water mag volgend jaar toch nog gebruikt worden. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Door een gebrek aan een goedgekeurd borgingssysteem, dat de hoeveelheid toegevoegd water controleerbaar maakt, leek het erop dat het mestrijden via het sleepvoetsysteem volgend jaar volgens wetgeving niet meer mocht. Veehouders die het sleepvoetsysteem inzetten in 2019 en 2020 moeten het bij controle aannemelijk maken dat ze bij het bemesten één deel water en twee delen mest gebruikten. Kritiek op verbodOp het verbod op de inzet van het sleepvoetsysteem kwam afgelopen tijd al veel kritiek, omdat er weinig alternatieve systemen zijn voor klei- en veengronden. De minister keurde wel het pulse-track-systeem goed, waarbij mest in kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond gebracht wordt. Maar van deze techniek zijn nog maar weinig machines beschikbaar. Het toevoegen van een derde deel water via het sleepvoetsysteem mag ook, maar dan moet de hoeveelheid water wel via een goedgekeurd borgingssysteem worden vastgesteld. Desinvesteringen voorkomenDe minister schrijft in haar brief dat een dergelijk borgingssysteem er nog altijd niet is, en dat goedkeuring en het in gebruik nemen van de deze systemen niet lukt voor het komende bemestingsseizoen start. Ook wil de minister desinvesteringen voorkomen. In 2021 wil ze dat alle mestaanwendapparatuur is voorzien van digitale apparatuur voor verantwoording en monitoring. De eisen die daarvoor zullen gelden, zijn nog niet bekend, maar ze vindt het wenselijk dat een van de technische eisen ook het controleren zal zijn van het bijmengen van water. Klik hier voor de inhoud van de brief.
0 reacties
|
Sleepvoetsysteem volgend jaar toch toegestaan
Het sleepvoetsysteem in combinatie met het toevoegen van water mag volgend jaar toch nog gebruikt worden. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.
Door een gebrek aan een goedgekeurd borgingssysteem, dat de hoeveelheid toegevoegd water controleerbaar maakt, leek het erop dat het mestrijden via het sleepvoetsysteem volgend jaar volgens wetgeving niet meer mocht. Veehouders die het sleepvoetsysteem inzetten in 2019 en 2020 moeten het bij controle aannemelijk maken dat ze bij het bemesten één deel water en twee delen mest gebruikten.
Kritiek op verbod
Op het verbod op de inzet van het sleepvoetsysteem kwam afgelopen tijd al veel kritiek, omdat er weinig alternatieve systemen zijn voor klei- en veengronden. De minister keurde wel het pulse-track-systeem goed, waarbij mest in kuiltjes van maximaal 5 centimeter breed in de grond gebracht wordt. Maar van deze techniek zijn nog maar weinig machines beschikbaar. Het toevoegen van een derde deel water via het sleepvoetsysteem mag ook, maar dan moet de hoeveelheid water wel via een goedgekeurd borgingssysteem worden vastgesteld.
Desinvesteringen voorkomen
De minister schrijft in haar brief dat een dergelijk borgingssysteem er nog altijd niet is, en dat goedkeuring en het in gebruik nemen van de deze systemen niet lukt voor het komende bemestingsseizoen start.
Ook wil de minister desinvesteringen voorkomen. In 2021 wil ze dat alle mestaanwendapparatuur is voorzien van digitale apparatuur voor verantwoording en monitoring. De eisen die daarvoor zullen gelden, zijn nog niet bekend, maar ze vindt het wenselijk dat een van de technische eisen ook het controleren zal zijn van het bijmengen van water.
Klik hier voor de inhoud van de brief.
REAGEER