woensdag, 9 januari, 2019 Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht. Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt. Niet nieuw, wel geprofessionaliseerdHelemaal nieuw is het initiatief overigens niet. Er zijn al (nood)slachters die op deze manier werken. Met het mobiele slachthuis is het proces wel geprofessionaliseerd. Zo wordt het bloed opgevangen in de vrachtauto en vindt het vervoer gekoeld plaats. Ook voor wilde runderenDe ontwikkelaars denken dat het mobiele slachthuis ook een oplossing kan zijn voor het laten slachten van (wilde) runderen uit natuurgebieden. Levend vervoeren van deze dieren levert vaak veel stress op. Het initiatief start in Noord-Nederland, maar Henk Visser, eigenaar van Slachthuis Dokkum, overweegt het werkgebied verder uit te breiden.
0 reacties
|
Slachthuis Dokkum ontwikkelt mobiel slachthuis
Slachthuis Dokkum heeft een mobiel slachthuis ontwikkeld voor het verdoven en laten verbloeden van koeien op de boerderij. Hierdoor kunnen dieren die wel slachtwaardig zijn, maar die niet levend kunnen worden vervoerd, toch tot waarde worden gebracht.
Voordat een dier op het bedrijf gedood wordt, moet het levend worden gekeurd door een dierenarts. Vervolgens zal een medewerker van het mobiele slachthuis het dier schieten, laten verbloeden en transporteren naar het slachthuis in Dokkum. Hier wordt het verder verwerkt.
Niet nieuw, wel geprofessionaliseerd
Helemaal nieuw is het initiatief overigens niet. Er zijn al (nood)slachters die op deze manier werken. Met het mobiele slachthuis is het proces wel geprofessionaliseerd. Zo wordt het bloed opgevangen in de vrachtauto en vindt het vervoer gekoeld plaats.
Ook voor wilde runderen
De ontwikkelaars denken dat het mobiele slachthuis ook een oplossing kan zijn voor het laten slachten van (wilde) runderen uit natuurgebieden. Levend vervoeren van deze dieren levert vaak veel stress op. Het initiatief start in Noord-Nederland, maar Henk Visser, eigenaar van Slachthuis Dokkum, overweegt het werkgebied verder uit te breiden.
REAGEER