dinsdag, 23 november, 2021 De ketenpartijen VleesveeNL, LTO Melkveehouderij en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben gezamenlijk RundNL opgericht. Deze nieuwe stichting wordt het centrale aanspreekpunt voor borging van de kwaliteit en veiligheid van in Nederland geproduceerd rundvlees. Gebaseerd op bestaande systemenOm de kosten voor veehouders te beperken zal RundNL zoveel mogelijk gebruikmaken van bestaande borgingssystemen als Q-Rund, IKB-Rund en IKB Nederland. Zo’n 98 procent van de aangeboden slachtrunderen valt volgens RundNL nu onder een van deze borgingssystemen. De nieuwe stichting zal veehouders wel vragen zich eenmalig online aan te melden om een koppeling met bestaande systemen te kunnen maken. Monitoring Kritische StoffenRundNL richt zich onder andere op de Monitoring Kritische Stoffen in rundvlees (MKS-Rund). De overheid verplicht om via zelfcontrole te garanderen dat er geen residuen van diergeneesmiddelen in slachtdieren aanwezig zijn. In de varkens- en pluimveehouderij was dit al centraal geregeld, in de rundveehouderij nog niet. NVWA houdt toezichtHierdoor was tot nu iedere individuele veehouder formeel zelf verantwoordelijk voor de monitoring op kritische stoffen, wat in de praktijk onhaalbaar en onbetaalbaar is. RundNL verwacht dat MKS-Rund begin volgend jaar van start kan gaan en werkt hiervoor nauw samen met de NVWA. Deze dienst zal toezicht blijven houden op MKS-Rund en steekproefsgewijs residucontroles uitvoeren. VKI en transportwaardigheidIn samenwerking met brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland gaat RundNL veehouders, handelaren en transporteurs ook ondersteunen bij de beoordeling van de transportwaardigheid van runderen. Daarnaast krijgt de nieuwe stichting de regie op de informatie die wordt verzameld via het VoedselKetenInformatie-formulier (VKI).
0 reacties
|
Sector organiseert centrale borging kwaliteit rundvlees
De ketenpartijen VleesveeNL, LTO Melkveehouderij en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) hebben gezamenlijk RundNL opgericht.
Deze nieuwe stichting wordt het centrale aanspreekpunt voor borging van de kwaliteit en veiligheid van in Nederland geproduceerd rundvlees.
Gebaseerd op bestaande systemen
Om de kosten voor veehouders te beperken zal RundNL zoveel mogelijk gebruikmaken van bestaande borgingssystemen als Q-Rund, IKB-Rund en IKB Nederland. Zo’n 98 procent van de aangeboden slachtrunderen valt volgens RundNL nu onder een van deze borgingssystemen. De nieuwe stichting zal veehouders wel vragen zich eenmalig online aan te melden om een koppeling met bestaande systemen te kunnen maken.
Monitoring Kritische Stoffen
RundNL richt zich onder andere op de Monitoring Kritische Stoffen in rundvlees (MKS-Rund). De overheid verplicht om via zelfcontrole te garanderen dat er geen residuen van diergeneesmiddelen in slachtdieren aanwezig zijn. In de varkens- en pluimveehouderij was dit al centraal geregeld, in de rundveehouderij nog niet.
NVWA houdt toezicht
Hierdoor was tot nu iedere individuele veehouder formeel zelf verantwoordelijk voor de monitoring op kritische stoffen, wat in de praktijk onhaalbaar en onbetaalbaar is. RundNL verwacht dat MKS-Rund begin volgend jaar van start kan gaan en werkt hiervoor nauw samen met de NVWA. Deze dienst zal toezicht blijven houden op MKS-Rund en steekproefsgewijs residucontroles uitvoeren.
VKI en transportwaardigheid
In samenwerking met brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland gaat RundNL veehouders, handelaren en transporteurs ook ondersteunen bij de beoordeling van de transportwaardigheid van runderen. Daarnaast krijgt de nieuwe stichting de regie op de informatie die wordt verzameld via het VoedselKetenInformatie-formulier (VKI).
REAGEER