maandag, 17 september, 2018 De melkveehouderij zit met de verwachte fosfaatproductie 5 procent onder het sectorplafond, maar overschrijdt het stikstofplafond met circa 1,5 procent. Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief over de stand van zaken van het fosfaatrechtenstelsel. Ze concludeert dat het stelsel dus effect lijkt te hebben, ‘maar we zeilen nog steeds scherp aan de wind.’ Bezwaarschriften en knelgevallenOver alle veehouderijsectoren gerekend zit zowel de fosfaat- als de stikstofproductie onder de nationale plafonds en dat is positief, volgens de minister. Echter, het betreft een prognose, benadrukt ze. Het CBS, dat de stikstof- en fosfaatcijfers aanlevert, geeft aan dat de invloed van de extreem droge en warme zomer nog niet duidelijk is. Daarom moet er nog een extra slag om de arm worden gehouden bij de cijfers. Verder gaat minister Schouten in op de afhandeling van bezwaarschriften die zijn ingediend tegen de toekenning van fosfaatrechten. Tegen 6795 van de 20.000 primaire toekenningen is bezwaar ingediend. Per 11 september was hiervan de helft afgehandeld (3358 stuks). Daarnaast zijn er 2490 bedrijven (deels overlappend met de andere bezwaarschriften) die zich hebben aangemeld voor de knelgevallenvoorziening. Op dit moment zijn er 278 aanvragen hiervoer toegekend; 604 aanvragen zijn nog in behandeling. De minister stelt dat de RVO alles op alles zet om de afhandeling van de bezwaarschriften en knelgevallen binnen de wettelijke termijn af te handelen. Overdracht fosfaatrechtenDe overdracht van fosfaatrechten verloopt inmiddels ook binnen de wettelijke termijn van 8 weken, aldus de minister. Tot en met 6 september zijn er 5946 aanvragen ingediend voor de overdracht van fosfaatrechten. Hiervan zijn er 4504 afgehandeld. De overige zijn nog in behandeling of worden aangehouden omdat het een bedrijf met vleesvee betreft. Sinds 18 juli is een vrijstellingsregeling ingegaan voor zoogkoeienhouders: voor jongvee dat geen kalf krijgt, hebben ze geen fosfaatrechten nodig.
0 reacties
|
Schouten over fosfaatrechten: 'We zeilen scherp aan de wind'
De melkveehouderij zit met de verwachte fosfaatproductie 5 procent onder het sectorplafond, maar overschrijdt het stikstofplafond met circa 1,5 procent.
Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief over de stand van zaken van het fosfaatrechtenstelsel. Ze concludeert dat het stelsel dus effect lijkt te hebben, ‘maar we zeilen nog steeds scherp aan de wind.’
Bezwaarschriften en knelgevallen
Over alle veehouderijsectoren gerekend zit zowel de fosfaat- als de stikstofproductie onder de nationale plafonds en dat is positief, volgens de minister. Echter, het betreft een prognose, benadrukt ze. Het CBS, dat de stikstof- en fosfaatcijfers aanlevert, geeft aan dat de invloed van de extreem droge en warme zomer nog niet duidelijk is. Daarom moet er nog een extra slag om de arm worden gehouden bij de cijfers.
Verder gaat minister Schouten in op de afhandeling van bezwaarschriften die zijn ingediend tegen de toekenning van fosfaatrechten. Tegen 6795 van de 20.000 primaire toekenningen is bezwaar ingediend. Per 11 september was hiervan de helft afgehandeld (3358 stuks). Daarnaast zijn er 2490 bedrijven (deels overlappend met de andere bezwaarschriften) die zich hebben aangemeld voor de knelgevallenvoorziening. Op dit moment zijn er 278 aanvragen hiervoer toegekend; 604 aanvragen zijn nog in behandeling. De minister stelt dat de RVO alles op alles zet om de afhandeling van de bezwaarschriften en knelgevallen binnen de wettelijke termijn af te handelen.
Overdracht fosfaatrechten
De overdracht van fosfaatrechten verloopt inmiddels ook binnen de wettelijke termijn van 8 weken, aldus de minister. Tot en met 6 september zijn er 5946 aanvragen ingediend voor de overdracht van fosfaatrechten. Hiervan zijn er 4504 afgehandeld. De overige zijn nog in behandeling of worden aangehouden omdat het een bedrijf met vleesvee betreft. Sinds 18 juli is een vrijstellingsregeling ingegaan voor zoogkoeienhouders: voor jongvee dat geen kalf krijgt, hebben ze geen fosfaatrechten nodig.
REAGEER