maandag, 18 februari, 2019 Minister Carola Schouten van Landbouw dreigt met een generieke korting als het stikstofoverschot in de melkveehouderij niet in de eerste helft van 2019 is teruggebracht tot onder het stikstofplafond. Schouten schrijft dit in een Kamerbrief naar aanleiding van de voorlopige CBS-cijfers over de fosfaat- en stikstofuitstoot van de Nederlandse veesector. Uit die prognose bleek dat het stikstofplafond is overschreden, vooral omdat de stikstofexcretie door de melkveesector met 4 procent is overschreden. Overschrijding ‘problematisch’Schouten noemt het overschrijden van het stikstofplafond ‘problematisch’ omdat Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt om dit plafond te handhaven. Ze schrijft dat ze met vertegenwoordigers van de sector in gesprek blijft om de stikstofexcretie terug te dringen. 200 kg meer melk per koeOndanks de flinke reductie van de veestapel blijft de stikstofexcretie hoog. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het ruwvoer meer eiwit bevatte dan 2018 en dat ook het gebruikte mengvoer nauwelijks daalde in stikstof. Het CBS noemt dit alsook de 200 kg melkproductiestijging per koe in 2018 als oorzaken van de hogere stikstofexcretie. Zwaardere koeienOpmerkelijk zijn wel een aantal aanpassingen van de rekenregels waarmee het CBS de uitstoten becijfert. Zo wordt er bij fosfaatuitscheiding niet langer met 0,97 gram fosfor per kg melk gerekend, maar met 1,012. Ook is het lichaamsgewicht van de koe verhoogd met 50 kg tot 650 kg. Daardoor wordt ook gerekend met een hogere voerbehoefte. Klik hier om de Kamerbrief en de toelichting van de CBS-cijfers te bekijken.
0 reacties
|
Schouten noemt overschrijden stikstofplafond problematisch
Minister Carola Schouten van Landbouw dreigt met een generieke korting als het stikstofoverschot in de melkveehouderij niet in de eerste helft van 2019 is teruggebracht tot onder het stikstofplafond.
Schouten schrijft dit in een Kamerbrief naar aanleiding van de voorlopige CBS-cijfers over de fosfaat- en stikstofuitstoot van de Nederlandse veesector. Uit die prognose bleek dat het stikstofplafond is overschreden, vooral omdat de stikstofexcretie door de melkveesector met 4 procent is overschreden.
Overschrijding ‘problematisch’
Schouten noemt het overschrijden van het stikstofplafond ‘problematisch’ omdat Nederland door de Europese Commissie gehouden wordt om dit plafond te handhaven. Ze schrijft dat ze met vertegenwoordigers van de sector in gesprek blijft om de stikstofexcretie terug te dringen.
200 kg meer melk per koe
Ondanks de flinke reductie van de veestapel blijft de stikstofexcretie hoog. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het ruwvoer meer eiwit bevatte dan 2018 en dat ook het gebruikte mengvoer nauwelijks daalde in stikstof. Het CBS noemt dit alsook de 200 kg melkproductiestijging per koe in 2018 als oorzaken van de hogere stikstofexcretie.
Zwaardere koeien
Opmerkelijk zijn wel een aantal aanpassingen van de rekenregels waarmee het CBS de uitstoten becijfert. Zo wordt er bij fosfaatuitscheiding niet langer met 0,97 gram fosfor per kg melk gerekend, maar met 1,012. Ook is het lichaamsgewicht van de koe verhoogd met 50 kg tot 650 kg. Daardoor wordt ook gerekend met een hogere voerbehoefte.
Klik hier om de Kamerbrief en de toelichting van de CBS-cijfers te bekijken.
REAGEER